Efter anklager om sexovergreb i ungdomsparti: "Jeg er chokeret"
Den tidligere formand for LAU, Rasmus Brygger, satte på landsmødet fokus på de vidnesbyrd om seksuelle overgreb, der lige nu ryster ungdomspartiet. Foto: Nils Meilvang / Ritzau Scanpix
- Jeg er chokeret, siger Rasmus Brygger, der er tidligere formand for Liberal Alliances Ungdom. Flere beretninger om seksuelle overgreb har kastet en mørk skygge over det liberale ungdomsparti.

Kontakt politiet og træk jer fra posterne.

Sådan lød opfordringen fra Rasmus Brygger i sin tale på Liberal Alliances Ungdoms (LAU) landsmøde. På landsmødet, der i dag afvikles på Høje Taastrup Gymnasium, blev flere skræmmende beretninger om overgrab inden for partiet fremlagt.

Syv kvindelige medlemmer af ungdomspartiet fortæller i anonyme vidnesbyrd om voldtægt, seksuelle krænkelser og tilnærmelser begået af mandlige medlemmer.

Det skriver Information, der af Rasmus Brygger, tidligere formand for ungdomspartiet, har fået de nedskrevne beretninger, der ved landsmødet blev delt ud til de fremmødte.

Ifølge Rasmus Brygger er overgrebene blevet begået af fem forskellige mænd, hvoraf flere bestrider ledende positioner i LAU.

- Og i de fleste af sagerne taler vi om mindreårige, der blevet udsat for krænkelser og overgreb af langt ældre mænd. Sagerne går tilbage til 2015 og frem til starten af 2019, sagde han i sin tale på landsmødet.

Han meldte sagerne til politiet i torsdags, og der er nu åbnet en efterforskning.

- Efter at have fået kendskab til de mange overgreb og krænkelser, vil jeg simpelthen ikke kunne se en forælder i øjnene og sige, at det er trygt for deres datter i den her forening, sagde Rasmus Brygger fra talerstolen på landsmødet.

Information skriver, at mændene var fra 16 år og op i 20'erne, da hændelserne skal have fundet sted. Pigerne var mellem 14 og 21 år. De beretter om seks episoder med seksuelle overgreb og to episoder med seksuel chikane, som alle fandt sted i forbindelse med arrangementer i partiet.

Rasmus Brygger kalder det for et juridisk og moralsk svigt, at man i partiet ikke greb ind, da man hørte om sagen.

- Hvorfor skal overgreb på mindreårige først komme frem i lyset fire dage før et landsmøde? Jeg er chokeret. Og jeg er meget, meget vred over de mange mennesker, der har svigtet de her piger, lød det fra den tidligere formand, der opfordrede samtlige medlemmer af den nuværende ledelse til at kontakte politiet hurtigst muligt for at fortælle dem, hvad de ved i sagen.

- Og i samme ombæring vil jeg opfodre alle i ledelsen til at trække sig fra deres poster. Det er ikke nok, at I fortæller om denne sag 8 måneder efter. Det øjeblik I har kendt til sagerne og ikke reageret, har I svigtet, sagde han.