En af Københavns absolutte toprestauranter har haft to Michelinstjerner siden 2007. - Til sidst tænkte jeg bare, jamen kommer den sidste da aldrig.....
Sådan sagde krumtappen og medejer af Noma, René Redzepi, da han stod på scenen ved Michelin-overrækkelsen og modtog den længe ventede stjerne – så bliver det ikke større for nogen restaurant. Rasmus Kofods Geranium har i et par år haft tre stjerner, så nu har hovedstaden hele to restauranter i topklasse.
Noma har dog tit været kåret som verdens bedste restaurant, men det med Michelinstjernerne vægter altså lige det højere.
- Jeg skal hjem til København og gå amok, sagde han bagefter.
I en pressemeddelelse om de danske stjerner skriver Michelinguiden:
- Med et team og en kulinarisk oplevelse, der fremstår stærkere end nogensinde efter nedlukningerne, når Noma toppen af verdensgastronomien.
- Restaurantens tætte forbindelse til naturen og holistiske tilgang resulterer i kreative og komplekse retter baseret på usædvanlige, sæsonprægede ingredienser.
I øvrigt findes der kun 130 steder i verden med tre stjerner.
Der var ikke publikum og feterede kokke og vinfolk samlet ved kåringen, da coronaen stadig kaster skygger over den slags forsamlinger, men mange muntre indslag blev det til.
Restaurant Kong Hans Kælder i København er eksempelvis for første gang gået fra én til to Michelinstjerner, og interviewerne foregav over for chefkokken Mark Lundegaard fra Kong Hans, at de skulle lave et interview om det at have en stjerne, og om han var spændt på den kommende uddeling.
Pludselig fortæller de ham, at de kommer fra Michelin og at han får to stjerner, og så blev han meget bevæget og tog hænderne op til ansigtet.
Kong Hans Kælder modtog den første stjerne i 1983 som den første restaurant i Danmark.
Provinsen kan også
Med én stjerne til restauranten Syttende har Sønderborg fået sin første stjerne i Michelinguiden.
Syttende ligger på Hotel Alsik i Sønderborg. I spidsen for restauranten står kokken Jesper Koch, der også er kendt som dommer i tv-programmet "Masterchef".
- Mange tak. Det her betyder så meget for mig, min familie og de ansatte, sagde Jesper Koch på videoforbindelse under uddelingen.
Her er alle stjernerne i Danmark
Udover de nævnte tre store stjerner til Geranium og Noma, så har disse fået to stjerner:
AOC, København.
Alchemist, København.
Jordnær, Gentofte.
Kadeau, København.
Koks, Færøerne.
Kong Hans Kælder (fra en til to)
Henne Kirkeby Kro, Henne.
Og disse har beholdt eller fået en stjerne:
Alouette, København.
Domestic, Aarhus.
Dragsholm Slot Gourmet, Hørve.
Formel B, København.
Frederikshøj, Aarhus.
Frederiksminde, Præstø.
Gastromé, Aarhus.
Kadeau, Bornholm.
Kiin Kiin, København.
Kokkeriet, København.
LYST, Vejle (fra nul til en).
Marchal, København.
MeMu, Vejle.
Substans, Aarhus (fra nul til en).
Syttende, Sønderborg (fra nul til en).
Søllerød Kro, Holte.
The Samuel, København (fra nul til en).
Ti Trin ned, Fredericia.
Det betyder stjernerne:
Den seneste tid har inspektører både i hemmelighed og ved at bekende identitet i restauranten besøgt restauranter for at bedømme, om de skulle have en, to eller tre stjerner - eller forsvare de stjerner fra tidligere.
* Ifølge Michelinguiden får maden - og kun maden - karakterer ved hjælp af stjerner.
* Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik).
* Siden 2020 kan restauranter også modtage en grøn stjerne, der hylder restauranter med en bæredygtig tilgang til gastronomi.
* Tre stjerner i Michelinguiden betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter".
* To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd".
* En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".
* Stjernerne uddeles kun på basis af den mad, som serveres. Fem kriterier vejleder inspektørerne i deres bedømmelse:
1. Kvaliteten på råvarerne.
2. "Håndværket" - det vil sige smagen og tilberedningen.
3. "Personligheden" - det vil sige, hvor godt det er lykkedes for kokken at finde sit eget udtryk.
4. Noget for pengene.
5. Kvalitet over tid - det skal være en lige fantastisk oplevelse, uanset hvornår man besøger restauranten.
Man kan også miste en stjerne, hvis man ikke gør det godt nok ifølge de skrappe repræsentanter fra Michelin. Eller hvis etablissementet lukker, og det er sket for disse tre restauranter:
108 (restauranten er lukket).
Clou (restauranten er lukket).
Relæ (restauranten er lukket).