Ecuadors præsident Rafael Correa
Ecuadors præsident, Rafael Correa, er en markant venstreorienteret leder, der er i centrum i Assange-sagen.

Rafael Correa er født i 1963 som barn af en middelklassefamilie og har været præsident i Ecuador siden 2007. Han kom til magten efter at have lovet at rydde op i Ecuadors gamle magtelite og at skabe bedre vilkår til landets fattige.

Han blev genvalgt i 2009. Correa har selv sagt, at han repræsenterer en ny form for socialisme.

I valgkampen lovede han at stå i spidsen for en borgerrevolution, der skulle sikre en mere ligelig fordeling af Ecuadors naturrigdomme. Han blev ligeledes valgt på løfte om at bekæmpe det, han betegner som landets korrupte elite.

I forbindelse med sit kandidatur til præsidentposten, etablerede han det socialistiske parti Alianza PAIS.

Han har forbedret arbejdsbetingelserne for landets beboere og puttet mange penge i landets skoler, hospitaler og veje, hvilket har gjort ham populær blandt fattige og folk bosat på landet.

Han er uddannet økonom i Belgien og USA og var i 2005 finansminister under Alfredo Palacio.

Correa er sammen med Venezuelas Hugo Chávez og Bolivias Evo Morales blandt de venstreorienterede præsidenter i Latinamerika, der stærkt kritiserer, hvad de opfatter som amerikansk imperialisme.

I et interview i maj antydede han, at han er på bølgelængde med WikiLeak-stifteren Julian Assange. De deler et kritisk forhold til USA's udenrigspolitik.

Correa har et anspændt forhold til ecuadorianske medier, og han kritiseres for at forfølge sine kritikere i medierne.

Ecuador er verdens 30. største olieeksporterende land, og Correa har tidligere truet udenlandske olieselskaber, der udvinder olie i landet, med at lade staten overtage olieudvindingen.

Landet er lidt større en Storbritannien og har 14.6 millioner indbyggere. Ecuador er derudover storeksportør af bananer, kaffe og kakao og er rigt på kobber og guld. Landet er blandet de fattigste i Sydamerika med et bruttonationalprodukt per indbygger svarende til cirka 52.000 kroner.

/ritzau/