Dyrere cigaretter vil ikke slå hul i statskassen
En pris på 60-70 kr. for en pakke cigaretter vil fortsat give millionindtægter til statskassen, viser beregninger.
 
Der vil komme flere hundrede mio. kr. ekstra i statskassen, hvis vi nu og her hæver prisen på en pakke cigaretter fra de nuværende 40 kr. til et sted mellem 60 og 70 kr. Det viser beregninger fra både Skatteministeriet og en endnu ikke offentliggjort konsulentrapport, som er bestilt af Sundhedsstyrelsen, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Ud over flere penge i statskassen vil det betyde færre rygere, viser den eksterne rapport.

Sættes prisen højere op, slutter enigheden. Mens konsulentfirmaet Incentive vurderer, at en yderligere jævn prisstigning til 100 kr. frem mod 2030 for en pakke cigaretter stadig vil kunne give ekstra indtægter i statskassen på over 1 mia. kr., viser Skatteministeriets beregninger, at en sådan prisstigning vil slå et stort hul i statskassen. Skatteministeriets beregninger går dog kun på effekterne af en nu og her-prisstigning til 100 kr., mens man endnu ikke har regnet på effekterne af en stigning hen over ca. 10 år.

Sundhedsprofessor Kjeld Møller Pedersen kalder Incentive-rapporten, som indregner øget grænsehandel, for robust og solid, og efter hans mening holder konklusionerne i rapporten fra Incentive.

»Dermed burde det være slut med at smide det røde grænsehandelskort, når politikerne diskuterer højere priser på cigaretter. At hæve prisen slår ikke bunden ud af statskassen,« siger han til Jyllands-Posten.

Hos Kræftens Bekæmpelse kalder adm. direktør Jesper Fisker rapporten for meget interessant. Han hæfter sig ved, at andelen af daglige rygere med prisstigningen vil falde, især blandt de unge, og han mener, at rapporten må betyde, at der ikke længere bør bruges krudt på diskussionen om statskassens provenu.

»Det vigtigste er at undgå, at unge begynder at ryge, og at undgå, at folk dør af at ryge. Argumentet for prisstigninger er blevet endnu stærkere,« siger Jesper Fisker.

I øjeblikket regner Skatteministeriet videre på den eksterne konsulentrapport, og umiddelbart er skatteminister Karsten Lauritzen (V) ikke indstillet på at hæve prisen.

»På grund af skattestoppet kan vi ikke hæve prisen her og nu, og på den lange bane vil det øge grænsehandlen og det illegale marked, hvis danske cigaretter koster 100 kr. Jeg tror ikke, det vil betyde færre rygere, men alene at færre ryger danske cigaretter,« siger ministeren til Jyllands-Posten.

via Listen To News