Nogle marmelader er fyldt med kunstige sødestoffer, så de ikke feder. Andre skiller sig ud, fordi de er økologiske og derfor ikke indeholder konserveringsmidler.
Men alt i alt har almindelige marmelader stort set samme indhold af bær og energi. Derfor er det smagen, der skal afgøre, hvilken marmelade, du helst vil købe.
Medmindre du er ligeglad med smagsoplevelsen og mere interesseret i at købe så billigt som overhovedet muligt.
Det fortæller bromatolog og leder af Videnscenter for Fødevareforskning Gitte Gross, som Nyhedsavisen har bedt om at kigge fem forskellige marmelader efter i indholdsdeklarationen.
Fedtfattigt holder
Hun vil dog ikke forholde sig til, hvordan marmeladerne smager, men kun til frugtindhold, tilsætningsstoffer, pris og energiindhold.
Det bliver især spændende på at høre, hvad hun har at sige om testens mindst fedende marmelade, Minimum, med en kilopris på 44,50 kroner, der reklamerer med at være uden sukker. For holder den nu også, hvad den lover?
»80 procent af marmeladen er bær, og det er mange i forhold til de fleste andre, der typisk har 40-50 procent bær i sig. I stedet for sukker, er den sødet med en smule koncentreret druejuicekoncentrat, og den indeholder også tilsætningsstoffer. Men er man ligeglad med, at der er tilsætningsstoffer i, og vil man gerne undgå for meget sukker, er det en god marmelade,« forklarer hun og tilføjer, at jo flere bær, der er i marmeladerne, jo bedre.
Den er altså god nok, hvis man ellers synes, at den smager godt.
Vi har også købt en økologisk jordbær-marmelade, der har en kilopris på 50 kroner.
Den er fremstillet af økologiske jordbær, men indeholder lige så store mængder sukker og bær som de andre i testen, på nær den fedtfattige.
Uden giftstoffer
»Det gode ved den er, at der burde være færre pesticidrester i og er god for miljøet. Og så er den uden konserveringsmidler. Så det skal være derfor, at man køber den,« siger Gitte Gross.
Der er dog endnu en marmelade, der skiller sig ud i testen, nemlig den dyreste marmelade, St. Dalfour, der er fransk produceret til hele 74 kroner per kilo.
»Der står, at den indeholder usødet druesaftkoncentrat, men det er i virkeligheden 100 procent sukker, og det er den af de fem marmelader, der har det højeste sukkerindhold. Så den skal man kun købe, hvis den smager vildt godt, og man er ligeglad med sukker,« forklarer hun.
Til at vurdere marmeladernes smag har Nyhedsavisen fået hjælp af fire kollegaer, der i en blindsmagning har givet dem stjerner fra en til seks.
St. Dalfour fra Irma:
Kilopris: 74,00 kroner.
Beskrivelse: Fri for konserveringsmidler, men indeholder meget sukker.
Smagsdommerne: Meget mærkelig jordbærsmag. Adr - det smager bare slet ikke godt. Smager kunstigt.
Minimum marmelade fra Føtex:
Kilopris: 44,50 kroner.
Beskrivelse: Har meget mindre sukker i sig end de andre, men har til gengæld kunstige sødestoffer og konserveringsmidler i sig.
Smagsdommerne: Lidt vandet, men lækkert med hele bær, god smag af friske bær
Svansø Økologisk fra Netto
Kilopris: 50 kr.
Beskrivelse: Fri for giftstoffer – o.k. mængde sukker og bær.
Smagsdommerne: God konsistens, men ikke frisk i smagen, meget sød og klæber til ganen
Den Gamle Fabrik fra Føtex
Kilopris: 50,00 kr.
Beskrivelse: O.k. mængde jordbær og sukker. Indholder konserveringsmiddel.
Smagsdommerne: Smager som marmeladen, jeg fik som lille hos min farmor, skønt med hele bær, lidt syntetisk smag.
Fynbo Foods fra Aldi
Kilopris: 14,50 kr.
Beskrivelse: O.k. mængde sukker og bær.
Smagsdommerne: Lidt vandet, men o.k. smag, for meget geleagtig, det ville jeg ikke frivilligt smøre på brødet, sødt og kunstig eftersmag