Dumaen i Rusland godkender optagelse i WTO
Fra dansk side er der tilfredshed med, at vejen nu er banet for Rusland i Verdenshandelsorganisationen.

Ruslands parlament, Dumaen, har tirsdag bekræftet landets optagelse i Verdenshandelsorganisationen (WTO).

Det historiske skridt vil, siger regeringen, øge produktiviteten, mens oppositionen hævder, at det vil give tunge sociale omkostninger.

Afstemningen var den sidste store hindring for Ruslands optagelse i WTO. Selv om det blev et ja, så var repræsentanter for oppositionspartierne sjældent enige og argumenterede for, at det ville ødelægge Ruslands økonomi.

Et hold af ministre stillede sig op i Dumaen, hvor de blev bombarderet med spørgsmål inden den relativt jævnbyrdige afstemning, hvor 238 var for optagelse, 208 imod og en afstod fra at stemme.

Den endelige afstemning placerer Rusland centralt i verdensøkonomien. Resultatet ventes at blive godkendt af Føderationsrådets overhus og derpå underskrevet af præsident Vladimir Putin.

Lovforslaget blev kun godkendt af politikere i landets største parti, Forenet Rusland, skriver de russisk nyhedsbureauer. Men selv partiets Aleksei Pushkov, der er leder parlamentets udenrigskomité, siger, at det er et risikabelt skridt.

Danmarks handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr (SF) er til gengæld meget tilfreds med resultatet af den russiske afstemning.

Hun betegner det som et vigtigt skridt for Rusland helt i tråd med landets bestræbelser på at modernisere økonomien.

- Vi bør udnytte de muligheder, som det russiske WTO-medlemskab giver for at fremme dansk-russisk samhandel og investeringer. Det vil bidrage til at få gang i væksten og skabe nye arbejdspladser i Danmark, siger Pia Olsen Dyhr.

- Ruslands tilpasning til WTO-reglerne vil føre til en forbedring i erhvervsklimaet, som vil betyde, at også mindre danske virksomheder kan være med på det russiske marked, tilføjer hun.

Den danske regering har i den nye vækstmarkedsstrategi sat høje mål for større eksport til Rusland. Regeringen undersøger også mulig­he­derne for at skaffe flere russiske investeringer til Danmark.

/ritzau/AFP