»Dukkerne er jo ikke ulovlige endnu«
Hvis legetøjsproducenten Mattel vil tømme lageret af dukker med sundhedsskadelige ftalater og give dem til fattige danske børn, er det helt i orden. Det mener den humanitære organisation Art of Living, der sammen med Mødrehjælpen i går delte sponsorerede gaver ud til fattige familier.

Af Pernille Mainz

Bratz- og Barbiedukker indeholder stoffer, der er sundhedsskadelige for børn.
Alligevel er det helt o.k. at give dem i julegave til Danmarks dårligst stillede børn. Det siger den humanitære organisation Art of Living, der i går delte legetøj ud i København til enlige mødre og børn med trænge kår.
Det skete ved arrangementet Jul med Værdighed, som også Mødrehjælpen står bag.

Lageret tømmes

Det er altså i orden, hvis Mattel benytter Jul med Værdighed til at få tømt sit lager af Barbiedukker med ftalater i.
Også selvom de på længere sigt mistænkes for at være hormonforstyrrende og skade forplantningsevnen. Det mener Bibi Stella Kirkegaard fra Art of Living.
»Selvfølgelig sælger de ud af deres lager. Det ville jeg også have gjort. Det er der ikke noget galt med. Dukkerne er jo ikke ulovlige endnu, og de kan stadig købes i butikkerne,« lyder hendes vurdering.

Ingen styr på dukkerne

Mattel kan ikke redegøre for, om de sponsorerede dukker indeholder ftalater, der snart bliver forbudt i Danmark. Eller om Barbiedukkerne er en del af den nye produktion, der overholder den kommende EU-lov, som kræver, at legetøj til børn under 14 år skal være phthalatfrit.
Det oplyser Christian Schultz, presseansvarlig i Mattel:
»En af vores medarbejdere har fået en forespørgsel fra Mødrehjælpen og har leveret dukkerne uden at gå igennem de rigtige instanser. Derfor har vi ingen papirer, der kan dokumentere, om det er gamle eller nye dukker. Det er en intern brist, at en medarbejder af egen fri vilje sender legetøj af sted på den måde,« forklarer han.
Men Art of Living ser ikke noget problem.
»Så slemt er det nok heller ikke, hvis et barn kommer til at sutte på en Barbie-arm,« siger Bibi Stella Kirkegaard, der ikke vil lade en af dukkerne teste på et laboratorium, så det med sikkerhed kan fastslås, om dukkerne er proppet med de problematiske blødgørere.
Men det er netop, fordi det kan være farligt at sutte på dele af dukkerne, at de snart blive forbudt.
»Det handler om min egen integritet. Næste gange jeg snakker med Mattel, vil jeg vide, hvad jeg har gjort. Mattel giver jo dukkerne væk uden at få noget ud af det,« forklarer hun.

Mange ftalater

Mødrehjælpen ønsker ikke at gå ind i sagen, men rådgivningschef Inge Schmidt siger:
»Der er nok meget andet legetøj, der er fyldt med ftalater. Desuden er min opfattelse af Art of Living, at det er en bevidst organisation på det sundhedsmæssige område,« siger hun.
Miljøminister Connie Hedegaard (K) har gennem den seneste tid været udskældt for, at hun gav legetøjsindustrien tre måneder ekstra til at få solgt ud af legetøj med ptalater i.
Mens alt legetøj til børn op til 14 år bliver forbudt fra 16. januar i EU, træder forbudet først i kraft i Danmark 16. april 2007.