Administration 

Dugfriske DIBS-tal fra Dansk E-handel 2015-rapport viser »enestående udvikling«: 4 ud af 10 danskere handler nu via mobil eller tablet

For ottende år i træk tegner den toneangivende analyse Dansk E-handel fra betalingsgiganten DIBS Payment Services portræt af e-handel, mobil handel og online betaling i Danmark med en række skelsættende konklusioner til følge.

Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.
København, 15. September 2015: Rapporten Dansk E-handel 2015 fra DIBS Payment Services danner i år ramme om et digitalt Danmark i rivende udvikling: Med en enestående omsætningsstigning på 41% over de sidste 3 år til DKK 58,7 mia., målt på faktiske tal fra ca. 15.000 webshops, når e-handel nye højder, og udviklingen er godt hjulpet på vej af en massiv mobilbølge, der skyller ind over alle dele og aldersgrupper af samfundet.

"At 4 ud af 10 danskere i dag -eller dobbelt så mange som for bare tre år siden- bruger mobil eller tablet til online shopping, og at tæt på halvdelen af os nu har MobilePay, er absolutte milepæle indenfor dansk betalings- og handelskultur", udtaler Henriette Høyer, Sales Manager i DIBS Payment Services, der står bag analysen, der baserer sig på svar fra i alt 5.000 respondenter interviewet af YouGov.

Udenlandsk e-handel er det nye grænsehandel

Trods markant fremgang må jublen dog ikke overskygge en række væsentlige udfordringer, som særligt de danske webshops står overfor, vurderer Henriette Høyer:

"Analysen viser, at flere danskere end nogensinde før søger mod udenlandske webshops for at spare penge, hvilket blandt andet kan forklares med faktorer som eksempelvis højere skatter og afgifter herhjemme. Det sender et klart politisk signal om, at udenlandsk e-handel er en konkurrencemæssig trussel for dansk erhvervsliv, der bør debatteres i lige så høj grad som man eksempelvis har gjort det med grænsehandel før i tiden."

Go Mobile or go home

Undersøgelsen viser endvidere, at webshops er nødt til at være hurtige, mobiltilpassede og kunne tilbyde den rigtige betalingsopsætning for at undgå, at kunderne går til en konkurrent, som kan tilbyde de ønskede betalingsmetoder:

"Det kan ikke siges tydeligere: Mobiloptimering af webshops er ligeså vigtigt for e-handelsomsætning, som god service og skinnende butiksfacader er for detailhandlen. Mobiltilpassede webshops klarer sig bevisligt bedre; hvis du som webshop ikke konverterer til et responsive format og er villig til at omstille dig til mobilbetaling, så taber du i ræset om kunderne - go mobile or go home", advarer Henriette Høyer.

Har Danmark haft sin sidste seddelserie?

Den rivende udvikling indenfor e-handel, mobil handel og online betaling er i følge DIBS et tydeligt symptom på en uigenkaldelig samfundsudvikling, som man for første gang tør sætte ord på i forhold til spørgsmålet om fremtiden for kontant betaling:

"At eksempelvis kort- og mobilbetaling aldrig har været så udbredt som nu hænger sammen med, at kontantbetaling aldrig har været så upopulært som i dag. Vi har efterhånden nået et punkt, hvor jeg ikke vil være overrasket, om betaling med kontanter i Danmark kommer til ophør indenfor en overskuelig fremtid. Danmark har måske haft sin sidste seddelserie", slutter Henriette Høyer.

De 10 bud fra Dansk E-handel 2015

E-handel i Danmark når nye højder · E-handel er vokset imponerende 41% over de sidste 3 år og 8% siden sidste år: Danskerne køber nu for DKK 58,7 mia. om året på nettet, hvor svenskerne eksempelvis bruger DKK 71,7 mia., hvilket per capita er markant mindre end os danskere. (se mere på side 6-8).

...men lavere priser sender forbrugere til udenlandske webshops · Dansk e-handel kunne være endnu større: 59% af danskerne som handler hos udenlandske webshops, handler der for at spare penge. "Nettet gør det lettere for kunderne at spare eksempelvis moms og afgifter, og det kalder derfor på større politisk opmærksomhed. Udenlandsk e-handel er på mange måder at regne for 'det nye grænsehandel'", udtaler Henriette Høyer (se mere på side 23).

Mobilshopping når fuldstændigt usete højder - småbørnsfamilier leder an ã?» 4 ud af 10 onlinekunder siger, at de nu har handlet via en mobil enhed inden for de seneste tre måneder - næsten en fordobling på bare tre år (90% stigning). Penetrationsgraden hos de 25-34-årige er forventeligt høj (58%), men den er overraskende nok størst hos småbørnsfamilierne: Her har hele 69% handlet via smartphone eller tablet indenfor de sidste seks måneder. Tallene indebærer en stigning på 213.000 nye konsumenter I Danmark, som er begyndt at handle via mobilen i år. Det betyder, at Danmark står for den største stigning af nye forbrugere inden for mobil e-handel i Norden (se mere på side 13 & 42).

...og de ældre er også med · Næsten hver femte ældre køber nu ind på nettet med mobil eller tablet. Tallet er ikke kun højere end hidtil, men er også i stærkere vækst end noget andet segment (se mere på side 13).

Danskerne bruger flere penge på rejser end noget andet - kombineret · 50% af danskernes forbrug over nettet går nu til rejserelaterede køb som flybilletter, hoteller, togtransport etc. Varekøb udgør 36%, mens medierelaterede køb kun udgør 6%. Analysen fremhæver flere interessante kønsmæssige forskelle i danskernes forbrugsmønster: Eksempelvis er andelen af storforbrugere af tøj & sko dobbelt saÌ? stor blandt kvinder (6%) som mænd (3%), men faktisk endnu større i aldersgruppen 35-44 aÌ?r (8%) (se mere på side 10).

Der er nu flere danskere, der abonnerer på film end musik online · Danskerne har for alvor taget filmstreaming til sig: 1 ud af 3 abonnerer nu på tjenester som HBO og NetFlix, og det er særligtsmåbørnsfamilierne, der ser med. Overraskende nok har kun 14% af danskerne musikabonnement - vi erlangt bagud ift. nordmændene (28%) og svenskerne (29%). "En forklaring på hvorfor musiktjenesterne er såmeget stærkere i Sverige og Norge er formodentligt, at begge lande har indenlandske spillere (Spotify iSverige og Wimp i Norge), som gør at disse udbydere modtager mere opmærksomhed i deres respektivehjemlande", udtaler Henriette Høyer (se mere på side 49).

Rygterne om bogens død er stærkt overdrevne · Trods bebudelser om det trykte medies undergang er salget af trykte bøger over nettet ikke faldet så meget som forventet. Særligt de 35-44-årige danskere med højere indkomster beholder bøgerne på hylden, og 51% forventer samme eller højere forbrug af trykte bøger. De 55-65-årige forventer dog at købe færre fysiske bøger i fremtiden (se mere på side 29).

Magisk grænse nær: Næsten hver anden bruger nu MobilePay · Danskerne har i massiv grad taget Danske Banks mobile betalingssystem til sig, og det kommer frontløberne til gode: Flere webshops der tog MobilePay Online til sig fra start, kan allerede nu melde om en decideret øget indtjening ift. før. "Det er etklart eksempel på, hvordan det er muligt for webshops at øge deres konvertering betydeligt blot ved attænke i nye baner og følge med i udviklingen", ifølge Henriette Høyer (se mere på side 4 & 30).

Convenience is King ã?» Det er ikke længere kun pengepungen, der dikterer danskernes online-køb: For første gang køber flere danskerne nu ind over nettet, fordi de sparer tid, og det er nemt (67%), hvor kun 56% finder det vigtigst med lavere priser. Bekvemmelighed forklarer endvidere, hvorfor flere nu tyer til mobil, når indkøbene skal gøres: "Mobilen var nærmest", lød det fra 67% af danskerne ift. spørgsmålet om, hvorfor de valgte at købe ind via smartphone (se mere på side 14 & 22).

Småbørnsfamilierne vil have mad til døren · Serviceydelser hvor du får sendt dagligvarer til døren, vinder indpas særligt hos familier med små børn: Knap hver ottende danske småbørnsfamilie (13%) bestiller nu dagligvarer over nettet. Holistisk set er det dog kun 5% af befolkningen, der gør brug af dagligvaretjenester, og her er vi langt bag Sverige, hvor 9% allerede benytter muligheden (se side 21 & 49).

Om Dansk E-handel 2015

Dansk E-handel er den årligt tilbagevendende og toneangivende analyse af e-handelsmarkedet i Danmark. Den har været gennemført siden 2007, og bygger på interviews med 5.000 respondenter og tal fra 15.000 webshops. Dansk E-handel 2015-undersøgelsen er udført af analyseinstituttet YouGov for DIBS Payment

Om DIBS Payment Services

DIBS Payment Services er Nordens førende leverandør af online betalingsløsninger. DIBS er repræsenteret i 20 lande med over 15.000 kunder og tæt på 1.5 milliarder gennemførte transaktioner. DIBS er altid først med de mest innovative løsninger -især på mobilen- og håndterer hver dag op imod en halv million danske online betalinger samt hovedparten af Dankorttransaktionerne på nettet. DIBS processerer blandt andet transaktionerne bag MobilePay. DIBS blev stiftet i 1998, og blev i 2014 opkøbt af NETS.

Læs mere på www.dibs.dk

Kontakt

For mere information, supplerende udtalelser eller interviewforespørgsler bedes kontakt henstillet:

------------------------------------

Henriette Høyer

Sales Manager (primær kontaktperson)

+45 31656565

henriette.hoyer@dibs.dk

DIBS Payment Services

Arne Jacobsens Allé 13, 1. tv.

DK-2300 København S

------------------------------------

Nicolai F.B. Rossen

Researchkonsulent (sekundær kontaktperson)

+45 20729972

research@rossen.com

Rossen Research

C/O Pressens Hus

Skindergade 7

DK-1159 Københan K
Dette er en pressemeddelelse leveret af Via Ritzau.

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å 

villa set udefra
Livsstil

Tre af landets dyreste

villaer - langt fra

hovedstaden

manu sareen smiler
Kendte

Flere kendisser

deler frække fantasier 

kaffekop med bønner
Nyheder

Nu stiger prisen

på kaffe 

nem id kort
Krimi

Ny svindelsag:

3.000 ældre fik opkald

fra falske skattefolk  

par går på fortov under paraply
Nyheder

DMI: Her bliver

det værst 

Facebooks logo
Nyheder

Facebook

skifter navn 

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen vil ikke

være årets olding

politibil med påskriften politi
Krimi

Efterlyst mand mister

livet i bilulykke 

mand går med taske
Nyheder

Rekordmange i arbejde

- men ikke alle steder

i landet

vejskilt med fem navne som alle hedder noget med bær
Helt vildt

Stakkels pizzabud: Nyt

vejskilt er helt gak-gak 

komiker på scenen
Kendte

Nygift komiker:

Endelig kan vi fejre

brylluppet

udbrændt fly ligger på jorden
Nyheder

Mirakuløst:

Alle passagerer

overlever flyulykke

Sport

Direktør om mobbesag:

Unødvendigt af Ottesen

mand står med sværd
Helt vildt

Fandt 900 år gammelt

riddersværd på

havbunden 

Nyheder

Handelsbanken

forlader Danmark

pige smiler
Nyheder

Australien holder vejret:

4-årig pige forsvundet

på fjerde døgn  

Fire små biler i en collage
Biler

Test: 4 x mini-elbiler

El-ternativer

kvinde sidder i retssal med mundbind
Nyheder

96-årig anklages for

nazidrab: Hun kendte

til det hele

en lægehelikopter i luften
Krimi

22-årig kvinde ramt af bilist er død 

En bankfacade med Nordea på
Nyheder

Nordea hæver prisen for opsparinger over 100.000 kroner

En politimand med et stopskilt
Krimi

7.000 bilister røg i fartfælden

Et pas og en flybillet
Rejser

Her er verdens stærkeste pas

Folk i dragter linet op sammen med andre med våben
Film og TV

Eksperter advarer:

Squid Game gør vores børn afstumpede

En masse køer på en mark
Nyheder

Kødkvæg har i årevis drukket PFOS-forgiftet vand

Et skelet af et fortidsdyr
Dyreliv

Zoologisk Museum lukker og slukker

Et kassebånd med varer
Nyheder

Stor undersøgelse:

Her er danskernes favorit-butikker

En mand med skæg foran et skilt med Bild
Nyheder

Chefredaktør fyret efter affære med praktikant

powell
Nyheder

Colin Powell:

Vild med Volvo, Abba og Anna Lindh

Lotte Friis
Kendte

Vildt opgør: Svømmekrig

vaccinerede
Nyheder

Coronaindlagte:

De fleste er vaccinerede

Vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Nye favoritter

Vindmøller
Nyheder

Vindmøller til USA:

Vestas tæt på rekordordre 

Opholdsforbud
Krimi

21-årig: Opholdsforbud efter økseballade

drab Kongsberg
Krimi

Kongsberg-ofre:

Blev stukket ihjel

Nyheder

Colin Powell:

Død efter coronavirus

Sascha Dupont
Kendte

Sascha Dupont: 
- Det har været lidt
op ad bakke for sønnen

kontrol ved dansk-tyske grænse
Nyheder

Trusler udefra: Danmark forlænger grænsekontrol

villaen
Helt vildt

Kommune i vild villahandel - årets absolut dyreste

anders bodelsen
Nyheder

Forfatter Anders Bodelsen er død

Aqua Akvarium og Dyrepark
Nyheder

Dyrepasser fik 9500 volt gennem sig:

- Det er ubehageligt

krydderurter
Nyheder

"Planternes corona"

- Danmark er frikendt

Heick
Kendte

Ærlige Heick:

Forelsket i en anden

the simpsons
Helt vildt

Drømmejob? Få penge for at se hele kultserien The Simpsons

Beaumaiden
Krimi

Fragtskib grundstødt ved Bornholm - politiet afhører besætning

helikopterstyrt
Nyheder

Tre dræbt i helikopterulykke

Prins William og Kate
Kongelige

Prins William gav pris til to venner og Costa Rica

Taliban
Nyheder

Smykker solgt i Danmark: Finansierer Taliban

Estonia
Nyheder

Estonia: Nye optagelser ved vraget

Vejret
Nyheder

Næste uge:

Typisk efterårsvejr

Bill Clinton
Nyheder

Bill Clinton: Udskrevet efter urinvejsinfektion

Gulddreng
Film og TV

Toppen af poppen:

Triumfer og trusler

corona indlagt
Nyheder

Ny stigning:

120 personer er indlagt 

tatovering
Nyheder

Farvestoffer forbydes: Svært for tatovører

fillippinerne
Nyheder

Voldsomt uvejr:

Mindst 40 dræbt 

En familie med ski
Rejser

Ny ski-destination vinder frem

en træner med sort mundbind
Sport

Brøndby-chef: Fat det nu - vi vil kæmpe med om top-3

Gule blade på et træ i solen
Livsstil

Sidste udkald før vinteren rammer haven: Det skal du huske

et fly tæt på nogle små huse
Rejser

Verdens største fly på vingerne igen

en blond svømmer
Sport

Jeanette Ottesen:

En træner prøvede at kysse mig

et kort over haiti
Krimi

17 amerikanere kidnappet i Haiti

en lotto kupon
Nyheder

Lotto-glæde:

Østjyde vinder 19 millioner

En sauna
Krimi

Familie på fire dør i sauna på luksushotel

Lars Løkke i Folketingssalen
Nyheder

Løkke: Vil skære i SU og ønsker regionalt opgør

En lygtepæl med politibånd om
Krimi

Blev fundet i kritisk tilstand på vejen