DSB og lokoførere er enige om aftale
DSB og Dansk Jernbaneforbund er enige om en central lokalaftale om arbejdstiden for S-togenes lokoførere. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix/arkiv

DSB og Dansk Jernbaneforbund er nået et skridt videre i den strid, som gennem november har ført til fire arbejdsnedlæggelser og forstyrret togdrift.

Parterne har således opnået enighed om en aftale om arbejdstiden for lokomotivførerne på S-togsnettet. Det oplyser DSB i en pressemeddelelse.

Aftalen bliver dog først underskrevet, når en række øvrige lokalaftaler er forhandlet på plads mellem DSB og Dansk Jernbaneforbund. Dermed udestår der yderligere forhandlinger.

- Forhandlingerne har været ført i en konstruktiv og god tone. Det et meget tilfredsstillende, at vi i fællesskab har fået arbejdstiden for lokomotivførerne i S-tog på plads, siger Flemming Jensen, administrerende direktør i DSB, i en pressemeddelelse. 

Uenigheden mellem parterne hænger sammen med, at DSB tidligere i år meldte sig ind i den private arbejdsgiverorganisation Dansk Industri.

Derfor skulle de ansatte ud af den statslige overenskomster og over på en privat overenskomst. I den forbindelse skal en række lokalaftaler forhandles på plads.

Det har ført til en strid, hvor lokomotiv- og togførerne nedlagde arbejdet fire gange i november.

Arbejdsretten har afgjort, at det har været i strid med deres overenskomst, og de ansatte har derfor fået bøder.

Det har generet tusindvis af togpassagerer i hele landet - herunder S-togene i hovedstadsområdet.

Utilfredsheden er især gået på, hvor stor indflydelse de ansatte skal have på planlægningen af arbejdstiden. 

DSB har ønsket at have langt mere styring end tidligere. Det har Dansk Jernbaneforbund kæmpet imod. 

Facebook skriver forbundsformand i Dansk Jernbaneforbund, Henrik Horup:

"DSB har fortsat et enormt behov for at fremstille situationen, som om der hersker en stor enighed og at der er indgået aftaler. Og særligt op til den kommende uges politiske fokus vil man gå langt for at signalere enighed og ro."

"Der mangler stadig aftaler om arbejdstid for lokomotivførerne på Fjern- og regionaltogene og for togpersonalet i DSB og DSB S-tog. Herudover er der større udfordringer med løn og pension, medarbejderindflydelse, uddannelse og øvrige lokalaftaler. Forhandlinger, der end ikke er sat i gang."

 

/ritzau/