DSB glemte helbredstest i asbestsag
Ansatte i DSB skulle have haft tjekket helbredet, hvis de arbejdede direkte med asbest. Det tilbud gav DSB bare ikke de ansatte.

Flere tusinde maskinarbejdere, pladesmede og andre DSB-ansatte har i mange år arbejdet med asbest i togvognene. Men de helbredstjek, som DSB ifølge loven skulle tilbyde hvert tredje år, er aldrig blevet til noget.

De manglende undersøgelser kan betyde, at kræft og andre følgesygdomme af arbejdet med asbest ikke er blevet opdaget i tide, siger forbundssekretær Jørgen Bernbom fra Dansk Metal, som har cirka 2.000 medlemmer, der arbejder eller har arbejdet som håndværkere i DSB.

»DSB skal overholde særlige regler, når det handler om asbest. Derfor er det en fatal fejl, når de ansatte ikke er blevet tilbudt helbredstjekket. Sygdomme som følge af asbest kan komme mange år efter arbejdet med materialet, så derfor er det vigtigt, at de ansatte bliver tjekket løbende,« siger Jørgen Bernbom til DNY.

Han har bedt om et møde med ledelsen i DSB for at få klarlagt sagen.

»Det er vigtigt for os at få et overblik over, hvilke undersøgelser vores medlemmer skal have, og

om de har krav på erstatning. Desuden skal vi diskutere med DSB om disse fatale fejl skal have konsekvenser for nogle i DSB,« siger Jørgen Bernbom.

DSB har ikke ønsket at kommentere kritikken. DSB mødes senere i dag med de faglige organisationer for at drøfte asbestsagen.