Af Morten Runge, moru@avisen.dk
Vor læser Erik Olesen er glad for suppe. Faktisk så meget, at han tit gemmer noget fra om aftenen og varmer det dagen efter. Men af og til tænker han:
»Kan det mon bedst betale sig at putte suppen i mikroovnen eller varme det op i en gryde. Hvad udleder mon mindst CO2,« spørger han.
Sådan et dilemma interesserer altid Nyhedsavisens CO2-ugle, der gerne vil hjælpe læserne med at udlede mindst muligt CO2 og dermed bidrage til at begrænse den globale opvarmning.
Ens ved en lille portion
CO2-uglens allierede, miljøingeniør Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed, giver sig straks i kast med udregningerne.
Da han dukker frem fra bunkerne, er det først med dette svar:
»Det koster omtrent den samme mængde CO2 at bruge et almindeligt komfur og mikroovn, når man varmer en lille portion suppe op – hvis du vel at mærke kun lige varmer suppen tilpas op på komfuret. Kommer pladen til at stå tændt lidt længere, vil mikroovnen nok betyde en lidt lavere CO2-udledning, da den slukker automatisk,« lyder den første vurdering fra Jacob Sørensen.
Men det allerbedste er at bruge et gaskomfur.
»Gaskomfuret udleder kun halvt så meget CO2 som mikroovnen,« siger Jacob Sørensen.
Han fortæller også, at hvis man bruger mikroovn, er det mest effektivt at bruge et fad med stor flad overflade og tildække maden.
»Og husk at slukke helt for mikroovnen, når den ikke bruges, da de fleste mikroovne har et forholdsvis stort standbyforbrug,« lyder det sidste råd fra Jacob Sørensen.
Gas: 12 g., induktion: 22 g., glaskeramisk: 24 g., mikrobølgeovn: 25 g., massekogeplade: 25 g.
Kilde: Energitjenesten