Dronningen uden rige fylder 73 år
Dronning Anne-Marie har levet det meste af sit liv uden for Danmarks grænser, men hun deltager fra tid til anden i arrangementer herhjemme. Som her ved middag på Amalienborg i København i anledning af prinsesse Benediktes 75-års fødselsdag i april i år. (Arkiv) Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Eksdronning Anne-Marie har haft et begivenhedsrigt liv, som hun har levet over hele Europa. 30. august fylder hun 73 år.

Som traditionen foreskriver det, lød der 21 kanonskud den 30. august 1946.

Kort efter gik flagene til tops i de københavnske gader.

Danmark havde fået endnu en prinsesse: Anne-Marie Dagmar Ingrid.

Hun er dronning Margrethes yngste søster og kan i år fejre sin 73 års fødselsdag.

Anne-Marie var ikke mere end 13 år gammel, da hun mødte den daværende græske kronprins, Konstantin, på Fredensborg Slot.

Året efter hendes konfirmation besøgte han hende igen.

- Han havde vist set mit konfirmationsbillede og ville gerne mødes med mig, så han fandt på en eller anden undskyldning - noget med sejlsport - for at komme herop, sagde eksdronningen til Alt for damerne i 2016 om mødet med ekskong Konstantin.

- Men igen, jeg var stadig så ung, så det var bare sjovt og hyggeligt at møde ham, men der må dog alligevel have været et eller andet, for jeg kan tydeligt huske det besøg.

De to bevarede kontakten, og han friede til hende i sommeren 1962, men hendes forældre fik først besked om frieriet i 1963.

- Vi ville egentlig gerne giftes med det samme, men vi måtte vente, til jeg blev 18 år, for ellers skulle jeg have kongebrev, og det kunne der ikke blive tale om, sagde min far, fortalte Anne-Marie til Alt for damerne.

Tre uger efter at den daværende prinsesse var fyldt 18 år, giftede parret sig i 1964.

I mellemtiden var Konstantin blevet konge, så ved brylluppet blev den danske prinsesse med et til dronning af Grækenland.

Ti måneder efter brylluppet blev det unge par forældre til deres første barn - en pige, som fik navnet Alexia. Siden da fulgte børnene Pavlos, Nikolaos, Theodora og Philippos.

Efter en folkeafstemning og forfatningsændring blev det græske monarki afskaffet i 1974, og Grækenland blev til en republik.

Parret havde på det tidspunkt dog allerede forladt landet efter et militærkup i 1967, og Anne-Marie nåede derfor kun at være dronning af Grækenland i tre år.

Efter militærkuppet levede eksdronning Anne-Marie og ekskong Konstantin i mange år i eksil i Italien, Danmark og England.

I 2004 fik den græske ekskongefamilie igen lov til at bosætte sig i Grækenland, og i 2013 flyttede parret endegyldigt tilbage til landet.

Selv om Grækenland i mere end 40 år har været en republik, betegner Anne-Marie sig selv som dronning, og det samme gør den danske kongefamilie.

Da hun giftede sig med kong Konstantin, konverterede hun til den græsk-ortodokse tro og måtte derfor give afkald på sin og sine efterkommeres arveret til den danske trone.

Hendes børn er dog prinser og prinsesser af Danmark, men den titel har de arvet efter deres far, som ligesom sin kone er efterkommer af den førsteglückborgske konge, Christian IX.

/ritzau/

Af Anna Secher, Ritzau Fokus
via Listen To News