Dronningen rejser til royal fejring i Norge
Dronningen tager til Norge i weekenden for at fejre det norske regentpars jubilæum. Her ses hun ved den traditionsrige nytårskur i januar. Foto: Patrick van Katwijk/PATRICK VAN KATWIJK/PICTURE-ALLI
Dronning Margrethe bruger weekenden i Norge, hvor det norske regentpar hyldes efter 25 år på tronen.

I weekenden drager dronning Margrethe mod nord, hvor hun er indbudt til stor royal fejring. Det norske regentpar, kong Harald og dronning Sonja, fejrer nemlig deres 25 års regeringsjubilæum, og det går ikke ubemærket hen i den norske hovedstad.

Lørdag deltager den danske dronning i en privat middag på Skaugum, som er kronprinsparret Haakon og Mette-Marits residens i Asker sydvest for Oslo. Her byder det norske regentpar både familie og udenlandske gæster indenfor til privat fejring.

Søndag står den på officielt program, hvor den norske befolkning tager del i festlighederne. Det er denne dag præcis 25 år siden, at kong Olav døde, og dermed overtog hans søn Harald tronen i 1991. Regentforpligtelserne var dog ikke nye for den norske kronprins, som havde været kronprinsregent siden 1990, hvor kong Olav blev syg.

Søndagens program står for dronning Margrethes vedkommende på gudstjeneste i Slotskapellet, hvorefter hun overværer Vinterfest på slotspladsen. Her kan børnene boltre sig med snowboard, skihop og skiskydning, ifølge Billedbladet.

Eftermiddagen står på en privat frokost med det norske kongepar, familie og udenlandske gæster. Afslutningsvis tager dronningen til festforestilling på Universitet i Oslo.

Fejringen af det norske kongepar sker uden 81-årige prins Henrik, der som bekendt har trukket stikket til de royale forpligtelser på grund af sin alder.

Senere på året tager det norske regentpar på en særlig jubilæumsrejse med Kongeskibet. Her skal de sejle fra 17.-28. juni på en tur langs Norges kyst.

/ritzau/FOKUS