Foråret har meldt sin ankomst, og det betyder, at man allerede nu kan tage hul på sæsonen i drivhuset.
Først skal det helt grundlæggende dog være på plads. Og det betyder, at man skal have rengjort drivhuset fra top til tå, så der ikke gemmer sig ubehagelige overraskelser, som kan gå ud over de nye spæde planter.
- Hvis man ikke har vasket drivhuset ned endnu, så er det bare med at komme i gang med kost, spand og sæbevand eller brun sæbe, siger Jesper Carl Corfitzen, som er haveekspert hos boligejernes videncenter Bolius.
Det gælder om at komme godt ind i alle hjørner, kroge og kanter, fordi der kan gemme sig insektæg og svampesporer, som skal af vejen, før den nye sæson skydes i gang.
Louise Møller, som er havefaglig rådgiver hos Haveselskabet, anbefaler, at man bruger en blød børste med sæbevand, som man kører rundt, og så lader det sidde i en halv times tid.
Herefter skal det skylles grundigt af med rent vand.
- Der kommer typisk også alger på ruderne i løbet af vinteren. Så det er vigtigt at få dem renset af, så lyset rigtig kan komme ind i drivhuset, for det betyder rigtig meget, forklarer hun.
Det er også nu, man kan begynde at forspire og så småt få plantet ud i drivhuset. Man kan eksempelvis forspire grøntsager og krydderurter til køkkenhaven, eller man kan gå i gang med at producere sine egne stauder.
- Nu hvor vi er halvvejs gennem marts, kan man godt forspire nogle planter ude i drivhuset. Dog skal man lige holde lidt øje med vejrudsigten, siger Louise Møller.
Hvis der er udsigt til nattefrost, er det en god idé at dække det med fiberdug, råder haverådgiveren.
- De ting, man forspirer - særligt til køkkenhaven - er dem, der kræver en lang udviklingstid forud for høst. De skal startes op tidligt, så de allerede har en vis størrelse, når man planter dem ud for eksempel til maj, fortæller Louise Møller.
Hvis man venter med at så dem, til jorden er varm nok, så når de ikke at blive klar til høst, forklarer hun.
Man kan for eksempel begynde forspiringen af kål, persille, kartofler, porre og sommerblomster.
Man kan også så det første hold salat og spinat, som kan vokse i drivhuset, indtil de er klar til en tidlig høst, fortæller Louise Møller.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk/ritzau fokus/