Drenge kommer tidligere i puberteten
Hormoner ? Københavns Drengekor er hårdt ramt af stemmer i overgang. Drengene går tidligere i puberteten ? et mysterium, siger lægerne

Squakk!!! Den smukke korsang er begyndt at knække i to hos Københavns Drengekor, der de seneste år er blevet plaget af tidlig pubertet og drengestemmer i overgang. Koret har simpelthen fået sværere ved at finde de lyse drengestemmer i 7. klasserne, fordi stemmerne er røget ud af takt. På 10 år er drengene blevet et halvt år yngre end før, når stemmen går i overgang.
»Hvert år må vi rive tre-fire drenge i syvende klasse og én i sjette ud af koret på grund af pubertet, og de må så bruge skoleåret på alt mulig andet. Det er et problem. Vi overvejer at begynde klasserne med drengekoret allerede fra anden klasse,« forklarer Mogens Halken, der er sanginspektør på den særlige musikskole på Skt. Annæ Gymnasium, der går fra 3. klasse til og med gymnasiet.

Uharmoniske stemmer

De uharmoniske drengestemmer har gjaldet helt over på Rigshospitalets Klinik for Vækst- og Reproduktion, der kontaktede koret for at undersøge drengenes dybe stemmer.
»Indtil videre har fokus været på, at piger går tidligere i puberteten, og denne undersøgelse gør os jo opmærksomme på, at der muligvis også er en tendens til tidligere pubertet hos drengene«, siger overlæge Anders Juul.

Drenge er mysterium

I øjeblikket er klinikken i gang med at undersøge 2.000 danske børn mellem 6 og 19 år for om de kommer tidligere i puberteten. Flere udenlandske undersøgelser har allerede vist, at specielt pigerne kommer tidligere i puberteten.
Anders Juul er spændt på resultaterne. For det er et mysterium for ham, hvorfor også drengene tidligere skulle blive voksne. Forskerne har kun en mulig forklaring for pigerne.
»Vi mener, at både et øget fedmeproblem og flere hormoner i miljøet, der ligner kvindeligt kønshormon, kan forklare pigernes tidlige pubertet. Men netop disse faktorer burde gøre, at drengene faktisk omvendt begyndte at gå senere i puberteten,« siger Anders Juul.