Dragefilmen Eragon skuffer
Der går for meget glasur i filmatiseringen af ?Eragon?, som er årets store julesatsning.

Instr. Stefen Fangmeier

Hvad gør Hollywood, når man står og mangler en rigtig god eventyropskrift til at sprede lidt julemagi uden ?Ringenes Herre?, ?Harry Potter? eller ?Narnia??

Filmatiserer romanen ?Eragon?, selvfølgelig. Alle ingredienserne er klare: en ung, overmodig helt, en garvet læremester, en smuk elver-heltinde, en ærkeond konge og ikke mindst en gæv drage. Dertil et drys magi ? både fra den lyse og mørke dåse - og en god kværn blodige, men ædle kampscener.

Men øv, hvor er det ærgerligt at Twentieth Century Fox har puttet det både mørke og multifacetterede manuskript gennem grovhakkeren og derefter dyppet resterne i fantasiløs eventyrglasur a la Hollywood.

Mangel på indlevelse

Drengen Eragon, der bor hos sin onkel, finder en skinnende, blå sten, der viser sig at være et drageæg. Han døber den lille drageunge Saphira, og det viser sig snart, at Eragon er forudbestemt til at være Dragerytter. Den mystiske historiefortæller Brom bliver hans læremester, der både lærer ham magi og forsvarets ædle kunst, mens han beretter om de legendariske drageryttere og deres kamp mod den onde konge, Galbatorix.

FIlm har travlt. Man når ikke at lære personerne at kende undervejs. Vi får simpelthen ikke nok at vide om dem, og hvad vi skal vide, bliver fortalt af andre eller gennem voice-over, ikke vist gennem personernes handlinger. Det gør det ekstra svært at leve sig ind i de følelsesladede scener, som til gengæld præger filmen i overflod. Og det er med fuld udblæsning på musik og belysning, krydret med banale bemærkninger som ?ingen tapperhed uden frygt? og ?sammen skal vi nok klare den, os to.?

Jeremy Irons lyser op

Til hovedrollen Eragon har man, ukarakteristisk for storfilmgenren, valgt den helt uerfarne Edward Speelers, der blev udvalgt blandt 180.000 andre. Han eneste erfaring kommer fra skolekomedie. Den benytter han sig til gengæld flittigt af i sine temmeligt ubehjælpsomme følelsesudbrud og firkantede replikker. Blandt de få veteraner på rollelisten er Jeremy Irons og John Malkovich. Førstnævnte lyser op i rollen som landsbyens plagede historiefortæller Brom. Med sin ru stemme og sit furede ansigt føler Irons sig tydeligvis hjemme i rollen, og det får publikum glæde af.

John Malkovich er derimod nærmest pinlig i rollen som den onde kong Galbatorix.