Dræbt soldat ramt bagfra
Den 21-årige konstabelelev, der onsdag blev dræbt i Oksbøl, blev skudt bagfra. Det viser de foreløbige undersøgelser fra Forsvaret Auditørkorps.

Det var et skud bagfra fra en kollega, der onsdag kostede en 21-årig konstabelelev livet i Oksbøl. Det viser den foreløbige undersøgelse fra Forsvarets Auditørkorps.

Som han havde gjort det flere gange før, rykkede 21-årige Kenneth Holst tirsdag frem sammen med en gruppe kammerater på jagt efter fjenden, der denne dag bare var skydeskiver.

Bag sig havde de endnu en gruppe soldater, og det var herfra skuddet, der dræbte Kenneth Holst, kom. Da skydeskiverne foran begge grupper kom til syne, åbnede tropperne ild og en soldat fra den bagerste gruppe ramte ved et uheld to af sine kammerater i den forreste gruppe.

Skydningen blev straks indstillet, der blev ydet førstehjælp og tilkaldt en ambulance, der bragte de to ramte soldater til Esbjerg Sygehus. Ved ankomsten var konstabelelev Kenneth Holst død.

Den anden ramte var en befalingsmand på 22 år fra samme gruppe. Efter undersøgelse i Esbjerg blev han senere overført til Odense Universitetshospital, hvor han er blevet opereret. Hans tilstand karakteriseres nu som stabil.

Der foreligger endnu ikke oplysninger om, hvorvidt alle bestemmelser og procedurer er blevet overholdt. Det skal de videre undersøgelser fra Forsvarets Auditøkorps vise.

»Vi skal tale med alle de implicerede og der skal laves nogle våbentekniske undersøgelser, så man kan finde ud af, hvilket våben skuddene kom fra,« siger Peter Otken, der er auditør i Forsvarets Auditørkorps.

Al skydning med skarpladte våben er midlertidigt indstillet, mens undersøgelsen står på. Men selv om den tragiske ulykke kunne være undgået, hvis soldaterne havde skudt med løst krudt, mener soldaternes repræsentanter, at det er vigtigt at skyde med skarpt – også under øvelserne.

»Hvis vi vil have så mange soldater så muligt levende hjem fra missioner, bliver vi nødt til at gøre øvelserne skarpe og dermed også farlige. Det giver soldaterne den ekstra adrenalin, som kan være med til at redde dem i en rigtig krigssituation,« siger forbundsformand Flemming Vinther Nielsen, Hærens Konstabel- og Korporalforening.

Forsvarets Auditørkorps regner med at, der går et par uger, før den endelige undersøgelse af dødsulykken ligger klar.