Dræbersnegl angriber danske østers
Danmarks bestand af østers kan være alvorligt truet. Det varme vejr har ført undervandsdræbersnegle med sig til Limfjorden.

Med sin raspende tunge prikker den syv centimeter lange dræbersnegl et lille hul i østersens skal, hvorefter den stille og roligt begynder at suge. Og i løbet af nogle timer er østersskallens hjælpeløse beboer trukket ud af sit hus, og farvandet en østers fattigere.

Sådan en fyr havde seniorforsker og havbiolog Erik Hoffmann nok hørt om, man han havde aldrig før mødt den i danske farvande.

Da han kom hjem fra det seneste togt med Danmarks Fiskeriundersøgelser i weekenden, lå den imidlertid pludselig i nettet:
»Jeg gjorde store øjne,« siger Erik Hoffmann og kan kun komme på én forklaring på den for de danske østers så uhyggelig en nyhed.

»Det er varmen. Den er formentlig tiltrukket af det varmere klima og øgede vandtemperaturer i den vestlige del af Limfjorden. Sneglen lever normalt under sydeuropæiske himmelstrøg og er kun én gang tidligere set i Danmark, hvor den dukkede op i en sending østers fra Frankrig,« husker han.

Og det bliver værre: Sneglen er nemlig ingen en enlig svale.
»Vi har fundet flere eksemplarer sammen med artens meget nydelige, opretstående, gule ægkapsler. Det viser altså, at sneglen kan yngle i Limfjorden. Og der er også noget der tyder på, at den kan være til fare for de danske østers,« vurderer Erik Hoffmann og forklarer:

»Hvis den kan formere sig, så kan de ende med at overtage et helt område og dermed true østersen. Ligesom dræbersneglen inde på landjorden har gjort de,« siger han og understreger dog, at de to arter ikke har andet end deres aggressive adfærd til fælles.

Ud over rovsneglen fangede Danmarks Fiskeriundersøgelser også en afart af en troldhummer, som heller aldrig før er set i Limfjorden.