Drabsoffer blev svigtet af dommere
Dommere vurderede ikke risikoen for mere vold, da de løslod en 25-årig mand, der var sigtet for drabsforsøg på sin eks-kæreste. To dage senere skød og dræbte han kvinden.

Tre dommere i Vestre Landsret vurderede aldrig, om de ville udsætte en nu dræbt 23-årig kvinde for fare ved at løslade hendes voldelige eks-kæreste. Manden blev løsladt fredag på trods af, at han blev sigtet for drabsforsøg på kvinden. Søndag aften opsøgte og dræbte han sin tidligere samlever med et haglgevær.

Nu kritiserer blandt andet Dannerhuset retssystemet for at have svigtet kvinden.

»Dommerne har slet ikke kigget på risikoen for, at manden ville begå vold mod hende igen. Der er flere advarselslamper, der ikke har blinket stærkt nok for dem,« siger direktør for Dannerhuset Vibe Klarup Voetmann.

Den 25-årige mand erklærede sig mandag skyldig i drabet men nægtede at udtale sig yderligere i byretten i Horsens. Han blev varetægtsfængslet i fire uger og skal mentalundersøges.

Ingen vurderede risikoen
Selv om manden var sigtet for drabsforsøg mod sin tidligere samlever, overvejede hverken byretten eller Vestre Landsret risikoen, da man afviste at forlænge varetægtsfængslingen frem til retssagen senere i denne måned. Det bekræfter præsidenten for Vestre Landsret, Bjarne Christensen overfor DNY.

De tre dommere begrundede afslaget med, at hensynet til retsfølelsen var opfyldt.

Selvom det var politiets anklager Lars Petersen, der bad om at forlænge varetægtsfængslingen, mener han ikke, at man kunne have gjort mere for at beskytte kvinden.

»Hvordan skulle vi vide, at han ville gøre det igen? Det er dybt tragisk og et tilfælde, som man ikke kan gardere sig imod i denne konkrete sag. I bagklogskab kan vi altid sige, at vi skulle have gjort noget andet. Men det er kun i bagklogskab. Jeg kan simpelthen ikke sætte en finger på noget som helst,« siger Lars Petersen.

Ikke tidligere straffet
Professor i strafferet, Eva Smith, mener dog, at det er juridisk muligt at forlænge varetægtsfængslingen af risiko for et nyt overfald.

»Men det er meget usædvanligt, at man fængsler personer, fordi de måske vil begå ny kriminalitet, hvis de er ustraffede. Man bruger det for eksempel, når der kastes sten mod betjente under demonstrationer. Der kan man forlænge varetægtsfængslingen, så byen køler ned,« fortæller Eva Smith.

Man kan overveje at lade psykologer eller psykiatere vurdere, om der er grund til at forvente ny kriminalitet, mener Eva Smith.

»Problemet bliver at skelne mellem sagerne. 40 mænd om dagen truer deres kvinder, men det er kun få, der gør alvor af truslerne. Skal vi virkelig ud at anholde folk på en risiko?« spørger Eva Smith.

Politiet ville forlænge
Den 25-årige mand er ikke tidligere dømt, og det er formentlig derfor, han blev løsladt. Det mener anklageren.

»Hvis han havde været tidligere straffet, så var sagen en anden. Så var han blevet siddende i fængsel,« siger politifuldmægtig Lars Petersen.

Direktør for Dannerhuset kræver nu, at voldstruede kvinder beskyttes bedre.

»Man har lavet en fejlvurdering ved at tro, at det var nok, at kvinden havde en overfaldsalarm. Hun burde være gået under jorden eller på et krisecenter,« siger Vibe Klarup Voetmann.

Den 23-årige kvinde havde fået en nødtelefon af politiet, men hun blev dræbt et minut efter, at hun slog alarm. Den 25-årige mand sad varetægtsfængslet i fire uger for at tage kvælertag på kvinden. Sigtelsen for manddrab blev senere nedgraderet til grov vold.

Kort om Hedenstedsagen:

7. december anholdes den 25-årige mand fra Horsensområdet for drabsforsøg efter at have taget kvælertag på sin tidligere kæreste og samlever. Sigtelsen nedgraderes senere til grov vold.

Fredag den 5. januar løslades han, da hverken Horsens byret eller Vestre Landsret vil forlænge fængslingen frem til retssagen senere i denne måned. To dage senere, søndag aften, dræber han den 23-årige kvinde med et haglgevær i sin søsters hus.

Mandag morgen 8. december anholdes han med jagtgeværet i en bil på en rasteplads efter et tip fra et vidne.