Drab på officer udløser tadsjikisk blodbad
Drabet på en højtstående tadsjikisk officer har fået myndighederne til at sætte en offensiv ind mod oprørerne.

Mindst 12 tadsjikiske soldater og 30 militante er blevet dræbt i en militæroperation. Den skulle efter drabet på en højtstående officer genoprette kontrollen over en oprørsk region tæt på grænsen til Afghanistan, oplyser myndighederne.

Tadsjikiske specialstyrker er strømmet ind i den østlige Badakhshan-region i de seneste dage efter drabet på den regionale sikkerhedschef, general Abdullo Nasarov. Myndighederne anklager en tidligere krigsherre og frafalden overløber for at stå bag.

Sammenstødene er den største opblussen i den interne uro i to år i det hovedsageligt muslimske Tadsjikistan. Den fattigste stat i det tidligere Sovjetunionen grænser op til Afghanistan og Kina og kæmper fortsat med at komme sig efter borgerkrigen i 1992-1997.

- Under den særlige operation i Badakhshan-provinsen er 12 soldater og 30 militante blevet dræbt. Den særlige operation fortsætter, oplyser sikkerhedstjenesten i en erklæring, der blev læst op på tv.

Omkring 40 militante, heriblandt otte afghanske statsborgere, er blevet anholdt, mens 23 soldater er blevet såret under sammenstødene, tilføjes det.

Samtidig afviser myndighederne oplysninger om et stort antal dræbte civile under operationen.

Tadsjikiske styrker har brugt kampvogne og helikoptere mod oprørernes stillinger, oplyser lokale medier. En militærkilde, der ønsker at være anonym, siger, at de døde og sårede bliver fløjet med helikopter til hovedstaden, Dusjanbe.

Sammenstødene var hovedsagelig koncentreret omkring regionens største by, Khorog, som ligger i Pamir-bjergene lige øst for grænsen til Afghanistan omkring 500 kilometer fra Dusjanbe, hvor den føderale regering længe har været uden autoritet.

Operationen blev indledt, efter at Nasarov blev trukket ud af sin bil og stukket ihjel lørdag. Drabet har sendt chokbølger gennem Tadsjikistan.

/ritzau/AFP