DR skal vise tv for blinde
Forsøg med synstolkning bliver en del af DR s public service forpligtelse

Fremover skal blinde også kunne følge med i DR’s programmer og serier. I den public service kontrakt, Kulturministeriet netop har indgået med Danmarks Radio, forpligter stationen sig til forsøg med synstolkning, en teknologi, hvor synshæmmede kan følge med via oplæsning.

Den danske filmbranche er positive overfor at anvende teknologien, og formanden for Dansk Blindesamfund, Jens Bromann glæder sig over, at blinde nu også kan følge med på tv.

»TV-mediet er det mest normdannende medie i samfundet. Selvfølgelig er vi glade for radioen, men det er på tv, at den politiske og kulturelle debat tager udgangspunkt,« siger Jens Bromann.

Han mener, at det som samfundsborger kan være svært at følge med, hvis man ikke kan se tv.

»Jeg prøvede at følge med i Muhammed-krisen, men jeg kan jo ikke forstå arabisk, og jeg kunne ikke se dem brænde flag af.«

Jens Bromann ser også gerne, at DR’s dramaserier synstolkes.

»Det er jo populære udsendelser, og det er da dødirriterende ikke at kunne være med i snakken omkring frokostbordet, med mindre man lige har et tålmodigt familiemedlem, der har lyst til at fortælle, hvad der sker.«

Spæd begyndelse

Dansk Blindesamfund har i årevis forsøgt at få kulturministeren til at indføre synstolkning på tv, men Brian Mikkelsen har argumenteret med, at det var for dyrt for DR og TV 2.

DR har indtil videre kun forpligtet sig til forsøg med en række programmer i 2007 og 2008. I 2009 skal der nedsættes en række konkrete mål for synstolkning. I USA og England har synstolkning længe været anvendt, i England forventer man at synstolke omkring 15 procent af BBC’s programmer i 2015. Så optimistisk er Jens Bromann ikke for Danmarks vedkommende.

»Dette er en spæd begyndelse, men jeg håber da, at man i 2009 vil sætte et mål på omkring ti procent.«

Public service kontrakten løber over de næste fire år.