DR-byen slår sprækker
Betonen omkring den nyåbnede DR-by til fem milliarder kroner slår allerede sprækker. Samme fejl plager gangbroer. Byggesjusk, siger to eksperter, der har set på byggeriet

Der er dybe revner i betonen flere steder rundt om DR-byen i Ørestaden, der netop er åbnet efter en samlet byggepris på fem milliarder licenskroner.
Også gangbroerne, der forbinder bygningerne i fjerde sals højde, slår allerede utallige sprækker i betongulvet.
»Det er ret alvorligt. Kemikalier fra rengøringsmidler vil helt sikkert vil drive ned til stålkonstruktionerne, der bærer gangbroen og få den til at ruste op. Om et par år risikere man, at det bliver farligt at bevæge sig på den,« siger lektor og betonekspert Per Goltermann fra Danmarks Tekniske Universitet, der blandt andet underviser kommende bygningsingeniører i betonkonstruktioner.
Han har en enkel løsning på problemet: Et linoliumsgulv, der dækker sprækkerne i betongulvet.
Nyhedsavisen har bedt to bygningsingeniører kaste et blik på Danmarks Radios nye bygninger. Generelt er de imponerede, da vi møder dem foran DR-byen.

Risikerer beton i hovedet

Men enkelte byggefejl springer dog i øjnene.
»Der er allerede flere meter lange sprækker i betonen – og det er simpelthen ikke i orden i en helt ny bygning. Når vand driver ned til armeringen vil betonen falde fra hinanden. Det er spild af licenskroner. Stod det til mig, så skulle alt rives op og laves om,« siger byggesagkyndig Hans Clement.
Begge eksperter siger, at de godt kunne tænke sig, at se betonen, der holder bygningen sammen med store tværgående overliggende stolper 30 meter oppe.
»For er der de samme revner i dem, risikerer man, at de falder fra hinanden, og folk får betonblokke i hovedet, når de kommer gående,« siger Per Goltemann, der dog mener, at den helt store skandale er den manglende projektstyring, der har gjort byggeriet næsten en milliard dyrere end planlagt.

Stribe af fejl

Revnerne i betonkonstruktioner bliver dermed lagt oven i en stribe byggefejl, der plager den nye DR-by.
Gulve og lofter har måttet brydes op og lægges på ny, to store ventilatorer er ved en fejl støbt ind i fundamentet og kantinen er blevet lukket, fordi den er sundhedsskadelig. En forskningsrapport fra DTU dokumenterer fejl i DR-byggeriet.
»Det er børnesygdomme. Og det er der desværre i alle større offentlige byggerier,« siger lektor Per Anker Jensen, der står bag rapporten.
Danmarks Radios kommunikationschef vil ikke udtale sig om anklagerne om byggesjusk.
»Det kan vi slet ikke forholde os til. Vi har professionelle folk ansat til at se på det her,« siger Troels Brøndsted.