DR beklager rosenrødt Che Guevera-indslag

Danmark

TV Avisens 21 søndag markerede 40 års jubilæet for den cubanske guerillaleder Che Guevaras død med længere indslag, som udelukkende bragte udtalelser fra mennesker, der hyldede ham. Det var ikke godt nok, erkender nyhedschef Ulrik Haagerup.

• 180grader beskriver DR som et 68 er-sted 

DR beklager nu, at TV-Avisen søndag bragte et seks minutter langt indslag med udelukkende positive udtalelser om Che Guevara i anledning af 40-året for hans død.

Indslaget, som blev bragt i nyhedsmagasinet 21 søndag viste blandt andet en cubansk skolepige, der siger, at Guevara ønskede, at hele verden skulle være fri, og at folk ikke skulle pines. Indslaget viste også Guevaras tidligere assistent, der fortæller om, at Guevara kunne have givet verden så meget, hvis han ikke var død ung.

Indslaget nævnte intet om, at Che Guevara oprettede og ledede Cubas første fangelejr for politiske afvigere, homoseksuelle og fans af rockmusik, og at han beordrede hundreder af cubaneres henrettelse og personligt skød nogle af dem.

Indslag manglede virkeligheden

Indslaget var for unuanceret, erkender Danmarks Radios nyhedschef, Ulrik Haagerup, nu ifølge den borgerlige netavis 180grader.dk.

- Det var et indslag om myten, og det var et indslag om, at han bliver dyrket som en ren helgen eller Jesus på Cuba og nu også i Venezuela, og venstrefløjen dyrker ham også stadig i den vestlige verden som en revolutionshelt. Men jeg ville gerne have haft, og det har jeg også sagt i efterkritikken, at man havde holdt myten op med, hvordan virkeligheden var. For manden var jo bestemt ingen Jesus, og det havde klædt indslaget, hvis man havde haft det med, siger Ulrik Haagerup til 180grader.dk.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald