Dorthe samler skrald på integrationsydelse: "Det er ret hyggeligt"
Foto: Sesilie Christophersen
Dorthe Bendix Canzoneri blev sendt i nyttejob 24 timer efter hun havde meldt sig ledig. Greve Kommune har nemlig besluttet, at alle borgere skal yde fra dag ét, hvis de vil have kontanthjælp.

I Greve Kommune får man ikke lov til at gå derhjemme, hvis man vil hæve sin kontanthjælp. Kommunen har besluttet, at alle raske ledige, som vil have deres månedlige ydelse, skal arbejde for den.

Allerede 24 timer efter de er blevet erklæret arbejdsdygtige, skal de møde ind hos Service++, som ligger i et industrikvarter i Karlslunde. 

Herfra bliver de sendt ud i forskellige opgaver. I sommervarmen er det primært at samle skrald i naturområder, på skoler, eller stationerne i Greve Kommune.

Det gælder både de unge under 30 og dem over. Men der er stor forskel på, hvordan de reagerer på kravene. Langt de fleste unge vender om i døren og finder en måde at forsørge sig selv på via arbejde, uddannelse eller hjælp hos forældrene.

Anderledes står det til hos de lidt ældre. De har ikke nødvendigvis de samme muligheder for uddannelse og har ofte ansvar som forsørger. Det gælder også for Dorthe Bendix Canzoneri på 51 år.

Hun er flyttet tilbage til Danmark for to måneder siden sammen med sin søn, efter hun er blevet skilt fra sin italienske mand. Hun har boet og arbejdet i Italien i 14 år, derfor modtager hun integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Hun bruger en dag om ugen i kommunens jobcafé, hvor hun sender ansøgninger til rengøringsfirmaer, supermarkeder og butikker. Henes seneste ansøgning var til McDonald's.

Resten af ugen samler hun skrald sammen med andre af Greves ledige borgere, og det er faktisk ret hyggeligt, fortæller hun.

- Det er ret hyggeligt at gå sammen med de andre og samle skrald. Man får masser af frisk luft, og når man går hjem om eftermiddagen er man træt på den gode måde, siger hun til Avisen.dk.

Greve Kommune oplyser, at mange af deres borgere giver udtryk for, at det opleves som nedværdigende at blive sendt ud og samle skrald op i stedet for at bruge tiden på at finde et job.

Men Dorthe Bendix Canzoneri ser anderledes på det. Hun er vant til, at man i Italien slet ikke kan få kontanthjælp, samtidig kalder hun arbejdet for en motivation til hurtigere at komme i job.

Hun er faktisk så glad for arbejdet, at hun har spurgt, om hun kunne arbejde der fast.

- Det kan desværre ikke lade sig gøre, fordi det ikke er en egentlig arbejdsplads. Men man møder andre i samme situation som en selv herude og bliver inspireret af de andres ideér til, hvordan man kommer i job, fortæller hun og fortsætter:

- Hvis man har været ledig længe, kan det måske være svært at vænne sig til at stå op om morgenen igen, men det sker ikke her, fordi man står ud af sengen hver dag og møder på arbejde, siger hun.

Hun synes heller ikke, at man skal lade sig forskrække af ordet nyttejob.

- Man hjælper til at holde naturen ren, man gør rent faktisk nytte, siger hun.