Alternativet ramt af uro: - Vi har fået mundkurv på
Flere medlemmer af Alternativet er utilfredse med en donation fra den tidligere Goldman Sachs-finansmand Hans August Lund og investoren Thomas Rudbeck. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Folketingskandidat Theresa Scavenius har fået 100.000 kroner af to erhvervsfolk. Kritikere frygter, at pengene strider mod partiets værdier.

Ildsjæle i Alternativet anklager ledelsen for hykleri i en sag om partistøtte, skriver Politiken lørdag.

Folketingskandidat Theresa Scavenius har fået 100.000 kroner til valgkampen fra den tidligere Goldman Sachs-finansmand Hans August Lund og investoren Thomas Rudbeck, som stiftede kapitalforvaltningsselskabet Capital Four. 

Partimedlemmer frygter, at pengene er tjent på en måde, som er uforenelig med partiets værdier:

- Vi har flere gange spurgt ledelsen, om de her penge er ’snavsede’. Altså om de kommer fra usunde, klimafjendtlige investeringer. For så skal vi slet ikke tage imod dem siger Ejvind Slottved, bestyrelsesmedlem i Rudersdal lokalforening til Politiken.

Partiledelsen i Alternativet forsøger ifølge Slottved at dysse sagen ned:

- Ledelsen fastholder, at alt er i orden. De vil ikke undersøge det, siger Slottved til Politiken.

Utilfredsheden bekræftes i et brev fra Alternativets ledelse til partiets kandidater og tillidsvalgte i Nordsjællands Storkreds, hvor Theresa Scavenius er opstillet:

»Der har den seneste tid været en del røre i jeres storkreds vedrørende de donationer, som er modtaget til valgkampen for Theresa Scavenius«, skriver hovedbestyrelsen ifølge Politiken og advarer om, at sagen kan »påvirke vores valgkamp og valgresultat negativt, hvis I fortsætter jeres kritik«.

»Hovedbestyrelsen forventer, at I udskyder en eventuel diskussion om det principielle omkring donationer til den rette tid og det rette forum«, fortsætter brevet.

En stribe medlemmer, som Politiken har talt med, mener dog, at partiet svigter sit princip om at få penge ud af politik, og oplever brevet som en »mundkurv«.

Politiken