Donald Trump vil spænde ben for Vestas og Co.
Rigmanden Donald Trump modarbejder et testanlæg for havvindmøller i Skotland, som danske Vestas deltager i.

Den danske vindmøllegigant Vestas har fået bragt den omstridte amerikanske forretningsmand Donald Trumps temperament i kog.

Vestas har nemlig planer om at rejse verdens største havvindmølle i et testanlæg lige ud for Donald Trumps planlagte luksuriøse golfbane.

Det nye testanlæg, som det svenske energifirma Vattenfall står bag, skal efter planen bestå af 11 havvindmøller og ligge i Aberdeen i Skotland. Men det forsøger Donald Trump med alle midler at forhindre.

Den havvindmølle, Vestas har planer om at oprejse, er den nye model 7MW V164, der kan producere syv megawatt, hvor firmaets hidtil største model til sammenligning kun producerer tre megawatt.

- Så det bliver den største vindmølle i verden med det største vingefang. Hver vinge er 80 meter lang, så det samlede vingeomfang er 164 meter, siger pressemedarbejder i Vestas Mikkel Friis-Thomsen.

Hvis Trump får succes med at spænde ben for projektet, vil han ifølge Eohgan Maguire, der er talsmand for Vattenfalls projekt, ikke bare være skyld i, at de 11 havvindmøller ikke kommer op at stå.

Han vil også bremse udviklingen i vindmølleindustrien, hvor Aberdeen-projektet tillægges stor værdi.

- Projektet i Aberdeen vil støtte hele den industrielle leverandørkæde, og det ville fungere som et springbræt for hele vindindustrien, siger han til branchemediet Recharge News.

Hos Vestas vil man ikke kommentere truslen fra Donald Trump. Men Mikkel Friis-Thomsen understreger, at det er meget vigtigt for vindmøllegiganten at have mulighed for at teste prototyper af deres nyudviklede vindmøller.

- Vi tester vores møller rigtig meget for at sikre, at de yder det, de skal, og for at sikre os, at de lever op til vores kvalitetsstandard, siger han.

Vattenfall og dets partnere investerer omkring 2,2 milliarder kroner i projektet, der også har fået tildelt et tilskud fra EU på knap 300 millioner kroner.

/ritzau/