Domstol: Valglov i Texas diskriminerer
Det er ikke tilladt at indføre en valglov, som forhindrer sorte og hispanics i at stemme, siger domstol i USA.

En føderal domstol i USA underkendte torsdag en lov i Texas, der kræver, at vælgere skal bruge foto-identitetspapirer, når de stemmer næste gang den 6. november.

Domstolen mener, at loven vil ramme sorte og folk og af latinamerikansk herkomst og forhindre dem i at stemme, fordi det er besværligt at få papirerne.

De nye skrappe valglove, som en række stater med republikansk flertal har vedtaget, bliver af kritikerne opfattet som et forsøg at ramme Det Demokratiske Parti, som de fleste sorte og hispanics vil stemme på ved præsident- og kongresvalget i november.

Dommerne siger, at de beviser, som staten Texas har fremført i sagen, "ikke er overbevisende, er ugyldige eller begge dele".

Afgørelsen vil formentlig få betydning ved valget i november.

Texas' justitsminister, Gregg Abbott, siger, at hans stat vil appellere dommen til USA's højesteret.

- Dagens afgørelse er forkert i forhold til loven og forhindrer uretmæssigt Texas i at gennemføre de samme garantiforanstaltninger ved stemmestederne, som anvendes i (staterne) Georgia og Indiana, og som er bekræftet af højesteretten, siger han i en erklæring.

De nye valglove i en række stater er blevet et omstridt punkt i den amerikanske valgkamp, og de er blevet kritiseret for at være i strid med de borgerrettighedslove, der blev vedtaget i 1960'erne.

Tidligere på ugen underkendte et dommerpanel i Washington en ny inddeling af valgdistrikterne i Texas med den begrundelse, at de var diskriminerende over for minoriteter.

Texas mener, at den nye valglov vil forhindre svindel ved valgstederne.

Men kritikerne kalder den udemokratisk.

- Hele idéen med vores demokrati er at sikre, at vælgerne har en mulighed for at stemme, og det er, hvad dagens afgørelse gør, siger Elise Boddie fra borgerrettighedsorganisationen NAACP ifølge nyhedsbureauet Reuters.

/ritzau/