Dommere: Derfor var Breivik tilregnelig
Byretten i Oslo slår fast, at Breivik var tilregnelig, da han dræbte 77 mennesker i Oslo og på Utøya.

Anders Behring Breivik var tilregnelig, da han den 22. juli sidste år gik amok og dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya. Det mener byretten i Oslo, som har offentliggjort årsagen til beslutningen.

Op til offentliggørelsen af dommen var der på grund af to modstridende rapporter fra retspsykiatere tvivl om, hvorvidt den 33-årige ville blive erklæret tilregnelig eller utilregnelig i gerningsøjeblikket.

- Retten lægger til grund for afgørelsen om tilregnelighed, at Breivik var alene om at planlægge og gennemføre terrorangrebene.

- Da der ligger to forskellige vurderinger af Breiviks mentale tilstand i gerningsøjeblikket, har byretten vurderet konklusionen i forhold til forklaringen i retten og det totale billede.

- Retten savner en drøftelse af Breiviks meninger i en politisk kontekst i den første rapport fra sagkyndige, hvor Breivik erklæres utilregnelig i gerningsøjeblikket.

- Retten giver udtryk for, at mange af Breiviks udtalelser ikke kan betegnes som vrangforestillinger. Ifølge dommen skal Breiviks såkaldte vrangforestillinger ses i en politisk kontekst, da flere andre deler hans holdninger.

- Retten mener altså, at Breiviks holdninger er politiske. Udtalelser om at være deltager i en borgerkrig med forventninger om en magtovertagelse kan forstås i en politisk kontekst, som er meningsbærende i højreekstremistiske subkulturer.

Ved gennemgangen af dommen lægger byretten ikke vægt på massemorderens eget ønske om at blive kendt tilregnelig.

Retten har med forvaringsdommen kendt Breivik tilregnelig og har dermed ikke taget de første sagkyndige - Husby og Sørheims - konklusion om, at han var utilregnelig til følge.

/ritzau/