Den prestigefyldte kokkekonkurrence Bocuse d'Or Europe - det uofficielle kokke-EM - er i fuld gang i Stockholm, hvor den danske kandidat Kenneth Hansen og hans assistent Kasper Christensen konkurrerer mod 19 andre europæiske kokke.
John Kofod, der er dansk dommer ved konkurrencen, spår parret gode chancer for at gå videre til finalen:
- Min mavefornemmelse siger, at vi kommer til at blive blandt de tre bedste. Forhåbentlig vinder vi. Men jeg tror ikke, at vinder over Sverige, der er på hjemmebane.
- Vi vil ikke sætte forventningerne for højt til vores kandidat, men jeg mener, at vi har et rigtigt godt bud på en podieplads. Han virker utrolig klar og kontrolleret, siger John Kofod, der til daglig ejer restaurant Sortebro Kro på Fyn.
Bocuse d'Or betragtes som det uofficielle EM og VM for konkurrencekokke. De 12 bedste lande i den europæiske konkurrence går videre til Bocuse d'Or-finalen, der afholdes i Lyon i Frankrig til januar.
Ved konkurrencen i Stockholm skal deltagerne på fem timer og 35 minutter tilberede en fiskeret og en kødret til 14 personer. I år skal kokkene bruge sej, østers og blåmuslinger til fiskeretten. Kødretten skal bestå af unggris, hvor tæer og blod blandt andet skal indgå.
- De råvarer, vi har fået, er fine. Men blodet har været svært. Vi har ikke så meget blod på menuen i Danmark. Det er klart en svensk fordel. Men jeg synes, at vi har fundet en god ret, siger John Kofod.
Til gengæld er brugen af gris ifølge dommeren en fordel for Danmark, som har en "god tradition for at bruge gris i mange henseender".
Kofod tror, at Danmarks hårdeste konkurrenter bliver Norge, Sverige, Finland, Frankrig og Storbritannien.
Alle dommerne får et smagsskema, hvor de skal vurdere retterne for smag og udseende, men kokkene kan også få point for originalitet og for at bruge alle råvarer.
Som noget nyt i år kan de deltagende kokke også få strafpoint.
- Der var lidt strafpoint sidste år, men i år er der virkelig blevet strammet op. Der er klare regler for, at dit fad eksempelvis ikke må veje mere end 20 kilo, og at du skal arbejde med front mod publikum, siger John Kofod, der er dommer for tredje gang i år.
Bocuse d'Or Europe begyndte onsdag og slutter torsdag, hvor der bliver fundet en vinder.
/ritzau/