Dommer bremser Breivik i uhyrligt udsagn
Under domsafsigelsen forsøger Anders Behring Breivik at beklage, at han ikke fik dræbt flere, men afbrydes.

På pressemødet umiddelbart efter Anders Behring Breiviks forvaringsdom i Oslo tingrett fredag ønsker hans forsvarer, advokat Geir Lippestad, ikke at kommentere Breiviks ord, da han for lukket mikrofon beklagede, at det ikke var lykkedes ham at dræbe flere.

- I hørte det, ligeså godt som jeg. Det skal jeg vist ikke knytte nogen bemærkninger til, siger Lippestad til de tilstedeværende pressefolk i retssal 250.

Ordene faldt, efter at Breivik havde forsøgt at aflevere sit budskabet, da dommer Wenche Elizabeth Arntzen havde oplæst dommen:

- Retten mener, at på grund af sagens alvorlige karakter, skal den benytte sig af det maksimale værn. 21 års forvaring med mindst 10 år er lovens decideret strengeste straf. Så er dommen afsagt, siger dommer Arntzen og henvender sig til Breivik.

- Tak. Det første, jeg vil oplyse, er, at jeg ikke anerkender denne ret. Den har fået mandat fra politiske partier, som støtter multikulturalismen, siger Behring Breivik og fortsætter:

- Retten har ved at tilsidesætte min nødret taget parti med den multikulturelle ideologi. Jeg anerkender ikke retten, og dermed kan jeg ikke acceptere dommen. Dommen er i mine øjne illegitim. Samtidig kan jeg ikke anke, fordi jeg ved at anke legitimerer retten.

Så vidt lytter dommer Wenche Elizabeth Arntzen, men så tager Breiviks udtalelser en drejning, så hun reagerer prompte.

- Jeg ønsker at afslutte med en beklagelse. Jeg vil beklage til alle militante nationalister i Norge og Europa, at jeg ikke ..., og her blev hans mikrofon afbrudt af en meget resolut dommer Arntzen.

- Breivik, det er ikke tidspunktet at henvende sig til folk uden for salen. Det er mig, du nu skal svare, siger hun.

Breivik understreger, at han ikke tager betænkningstid, men ved ikke at acceptere dommen, har han formelt taget betænkningstid med henblik på en anke af dommen.

Så selvom Breivik har bedyret, at han ikke vil anke dommen, så er det rent formelt først, når fristen om 14 dage udløber, at dommen står fast.

Anklagemyndigheden har valgt ikke at anke.

/ritzau/