Dommedagsklokken nærmer sig katastrofen
Videnskabsmændene i organisationen Bulletin of the Atomic Scientists har rykket på deres såkaldte dommedagsur, som de bruger til at fortælle om truslerne mod verden. Klimaforandringer og atomkapløb har fået dem til at rykke viseren frem, så den nu står på tre minutter i dommedag. Foto: Cliff Owen/AP
Videnskabsfolk, der styrer et hjemmelavet dommedagsur, rykker viseren tættere på vores udslettelse.

Så er der tre minutter igen.

Det mener en gruppe prominente videnskabsfolk og Nobelpristagere, der bestyrer det såkaldte Dommedags Ur.

Torsdag har de for første gang siden 2012 rykket på viseren, og den er rykket den skæbnesvangre vej - frem mod midnat.

- Der er nu tre minutter til midnat, siger Kennette Benedict, der er direktør for organisationen Bulletin of the Atomic Scientists.

I 2012 blev den rykket fra seks minutter til fem minutter i midnat, og denne gang er den så rykket med hele to minutter.

Det er klimaforandringer og atomtruslen, der får videnskabsfolkene til at se en dyster fremtid.

- I dag resulterer klimaforandringer, som vi ikke gør noget ved, og atomvåbenkapløb, der moderniserer store arsenaler, i, at der er ekstraordinære og uønskede trusler mod menneskets fortsatte eksistens, siger Benedict.

- Verdens ledere har forsømt at handle med den hastighed og med det omfang, der er påkrævet for at beskytte borgerne mod den potentielle katastrofe, siger han videre.

Organisationen opfordrer folk til at kræve handling fra deres ledere for at inddæmme afbrænding af fossile brændstoffer og for at standse udvikling af mere moderne atomvåben, der bringer vor planet i fare.

Det var tilbage i 1947, at organisationen blev dannet i Chicago. Da blev det dramatiske dommedagsur introduceret.

Siden da har de rykket på viseren 18 gange.

Værst var det i 1953, da klokken var 2 minutter i farvel for altid. I 1991 var der 17 minutter igen.

Lige nu er der så tre minutter igen, og det har der været én gang før, nemlig i 1983, da Den Kolde Krig mellem Vest og Øst var fastlåst og iskold.

/ritzau/dpa