Dom i dag: Psykiaterne afgør Breiviks straf
Det afgørende for dommen i sagen mod Anders Behring Breivik bliver, om han erklæres sindssyg eller ej.

To psykiatriske rapporter med hver sin konklusion bliver afgørende for afgørelsen, når der fredag falder dom over den norske massemorder Anders Behring Breivik, der den 22. juli sidste år dræbte 77 mennesker i Oslo og på øen Utøya.

Det ene hold psykiatere har erklæret Breivik for sindssyg på gerningstidspunktet, mens den anden mentalundersøgelse erklærer ham tilregnelig, hvilket reelt betyder, at Breivik kan dømmes til alt fra psykiatrisk behandling over fængsel til forvaring.

- Med to rapporter med hvert sin konklusion er retten nødt til at vurdere, hvilken af de to hold psykiatere der har ret, vurderer Hans Jørgen Engbo, fængselsinspektør i Herstedvester og cand. jur.

Derfor har psykiaterne overværet retssagen, og til slut er de blevet afhørt som vidner, så retten har kunnet få et overblik over, hvilket hold psykiatere der er mest troværdige.

- På den baggrund beslutter retten sig for, om dommen skal være fængsel, forvaring eller psykiatrisk behandling, siger Engbo.

Var Breivik psykotisk på gerningstidspunktet, bliver han idømt psykiatrisk behandling, indtil han ikke længere er til fare for andres liv, helbred eller frihed. Erklæres han senere rask, kan han i teorien prøveløslades.

Vurderer retten, at han var tilregnelig, kan Breivik enten blive idømt op til 21 års fængsel eller forvaring, som i princippet kan forlænges i det uendelige. Derfor anses forvaring som lovens strengeste straf.

Hans Jørgen Engbo anser det for usandsynligt, at Breivik løslades efter dommen. Breivik har erkendt drabene, og hans påberåbelse af nødret og derfor krav om frifindelse med den begrundelse har ingen gang på jord, mener han.

- Nej. Det anser jeg for helt udelukket. Det er en meget aparte tankegang, at der skulle være så overhængende en trussel over det norske samfund, at det var nødvendigt at slå 77 mennesker ihjel. Det kan retten ikke kan tage alvorligt.

Der har været tanker fremme om, at den norske straffelov ikke er tilstrækkelig til så voldsom en forbrydelse. Men Hans Jørgen Engbo mener heller ikke, at man kan forestille sig, at der bliver skruet en særlig sanktion sammen.

- Nej, det vil være helt utænkeligt, at dommerne bevæger sig uden for lovens rammer. Det vil være et brud på menneskerettighederne og retsstatens principper.

Dommen falder fredag klokken 10.00 i retten i Oslo.

/ritzau/