Dom i dag: Brugte pædagoger grov vold over for børn?
I dag falder der dom i en sag fra Farsø i Nordjylland, hvor 11 ansatte og en forstander fra opholdsstedet Solhaven er anklaget for at have brugt vold over for de anbragte børn og unge på stedet. Scanpix, arkiv: Brian Rasmussen
I dag tager retten i Aalborg stilling til, hvor grænsen går mellem legitim magtanvendelse og vold og mishandling, når man som medarbejder står med oprørte og udadreagerende børn og unge.

Der falder i dag dom i en omfattende og opsigtsvækkende sag om medarbejderes brug af magt over for sårbare anbragte børn og unge.

I alt 11 ansatte og en forstander på opholdsstedet Solhaven i Farsø i Nordjylland er anklaget for i 72 tilfælde at have brugt vold over for 21 anbragte børn og unge, der alle har haft en turbulent opvækst præget af store omsorgssvigt.

De ansatte skulle blandt andet have brugt halsgreb og knytnæveslag og er tiltalt efter den grove voldsparagraf.

LÆS OGSÅ: Anklager: Vold var normalt på Solhaven

Solhaven har været kendt som et sted, hvor medarbejderne brugte håndfast, men kærlig pædagogik. Men ifølge anklageskriftet er det altså den håndfaste, der har domineret miljøet på stedet.

Her lyder påstanden, at man ikke bare har tilbageholdt de udadreagerende børn og unge, som er legitimt i nogle situationer, men altså også slået dem.

Ingen stopklodser og filtre

Sagen har sat gang i en generel diskussion om magtanvendelse på opholdssteder og institutioner. Hos Socialpædagogernes Landsforbund understreger man, at de ansatte på sådanne steder ofte står i vanskelige situationer.

-At bruge magt kan ikke undgås, når man arbejder med drenge og piger, der ikke har stopklodser og filtre som de fleste. Men magtanvendelse skal ikke indgå som en del af vores pædagogiske arbejde. Magt er en nødløsning og en sidste udvej, siger Socialpædagogernes Landsformand Benny Andersen til Ritzau.

Det kan nogle gange være vanskeligt at vurdere, hvordan en magtanvendelse er forløbet, og om den har været legitim.

Det siger Geert Jørgensen, der er direktør for de private sociale tilbud, LOS, til Ritzau:

-Når man er tumlet rundt på en parkeringsplads, i et rum eller et andet sted, er der bagefter ofte forskellige versioner af, hvad der er sket, siger han.

Pure opspind?

Over 100 vidner er blevet afhørt i sagen. Både tidligere anbragte børn, tidligere ansatte og psykiatere har været i vidneskranken. Alle de 21 forurettede børn og unge har vidnet.

Sagen har trukket voldsomt ud, fordi der løbende er kommet flere oplysninger frem og nye vidner til.

LÆS OGSÅ: Retssagen mod Solhaven sprænger alle tidsrammer

Nogle vidner, der er tidligere beboere på Solhaven, har kaldt sagen for det pure opspind og har forklaret i retten, at de unge, der påstår, de har været udsat for vold, udelukkende gør det for at få en erstatning.

Anklagerne påstår dog, at de tiltalte tydeligt har overskredet grænserne for lovlig brug af magt og har overtrådt straffeloven.

Sagen har givet anledning til, at et udvalg i Socialministeriet i marts kommer med nye regler om brug af magt over for børn og unge i døgntilbud, på opholdssteder og i plejefamilier. De nuværende regler er uklare og tolkes og bruges forskelligt.

Der er ikke afgørende tekniske beviser i sagen, så det bliver et spørgsmål om, hvorvidt dommerne tror på de unge eller på de tidligere ansatte.

Dommen afsiges klokken 13.