Dømt for trusler med brændende koran
En 37-årig mand blev torsdag frifundet for at have afpresset multi-nationale virksomheder som A.P. Møller, B&O, Lego og Novo Nordisk under Muhammed-krisen. Til gengæld er han dømt for trusler og for at kalde folk kriminelle.

Inkompetent, primitiv nar. Eller lovbrydende samfundsnasser. Det har en 37-årig it-programmør byrettens ord for at kunne bruge helt offentligt om personer, han ikke bryder sig om. Til gengæld må han ikke kalde nogen kriminel uden at præcisere hvorfor. Det er en ærekrænkende sigtelse, og det blev den 37-årige dømt for.  I byretten i Odense stod han tiltalt for både ærekrænkende sigtelser mod politi og embedsmænd i Gladsaxe Kommune, men også langt alvorligere tiltaler om afpresning af og trusler mod store danske multi-nationale virksomheder som A.P. Møller, B&O, Lego og Novo Nordisk.

Anklageren mente, at den 37-årige via e-mails havde forsøgt at afpresse virksomhederne for penge, mod at de slap for at blive forbundet med en brændende koran i arabiske medier.

Men i retten, hvor det første retsmøde fandt sted i december, argumenterede den 37-årige med, at han aldrig havde opgivet kontonummer eller for den sags skyld anden procedure for, hvordan en eventuel modtagelse af pengene kunne overføres fra virksomhederne. Han havde heller ikke forsøgt at skjule sin identitet under dæknavn, da han sendte sine e-mails. Tværtimod havde han brugt sit eget navn og e-mail-adressen fra sin virksomhed.

Årsagen til skrivelserne var, forklarede den 37-årige, at han ville bede de magtfulde virksomheder om at hjælpe ham i kampen mod uligheden i samfundet og den »offentligt finansierede kriminalitet« samt have nogle gode argumenter for, hvorfor de rige virksomheder hele tiden blev rigere, mens de fattige blev fattigere.

Domsmændene valgte at hælde i retning af den 37-åriges version. De fandt det ikke tilstrækkeligt bevist, at der havde været tale om økonomisk afpresning.

Dog slap den 37-årige ikke for at blive fundet skyldig i at have truet virksomhederne. Det havde han gjort ved at tale om at »true dem på pengepungen«, eller at virksomhederne kunne risikere faldende aktiekurser som følge af dårlig omtale.


Mild dom

Forud for retssagen har en mentalundersøgelse af den 37-årige ved varetægtfængslingen i februar vist, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket. En psykiater kaldte ham for kværulantisk forrykt og paranoid psykotisk.

Men den 37-årige fik efter varetægtsfængslingen på tre måneder et godt job som it-supporter og har levet et stabilt familieliv med samlever og børn siden da.

Så hvor aktuel mentalerklæringen stadig er et år efter undersøgelsen, er et åbent spørgsmål.

Domsmændene valgte at vælge en af de mildest mulige sanktioner. Dels havde tiden arbejdet for den 37-årige, dels havde han et godt job og gode personlige forhold, dels havde han allerede siddet varetægtsfængslet i tre måneder og sidst, men ikke mindst var domsmændene ikke enige med anklageren.

Dommen lød på en behandling på en psykiatrisk afdeling i højst et år – men uden at blive indlagt. I en femårs periode vil han dog være under tilsyn.