Dødstårnet på Roskilde undgik kontrolbesøg

Det var alene politiet som gav grønt lys til svævebanetårnet. Frivilliges kompetencer bliver aldrig kontrolleret.
31 meter højt tårn fik først besøg af Arbejdstilsynet efter ulykken var indtruffet.
31 meter højt tårn fik først besøg af Arbejdstilsynet efter ulykken var indtruffet. Foto: Martin Lehmann / POLFOTO

Der blev ikke foretaget stikprøvekontroller af arbejdsmiljøet og sikkerhed på Roskilde Festival 2011. Herunder svævebanetårnet hvorfra en tysk kvinde formentlig hoppede i døden.

Arbejdstilsynet, der skal lave en sådan kontrol, ankom først på Dyrskuepladsen, efter ulykken i svævebanetårnet var indtruffet søndag den 3. juli.

Det fortæller tilsynschef i Arbejdstilsynet på Sjælland, Hasse Mortensen.

"Vi har ikke været på Roskilde Festival i 2011. Vi har været der tidligere år," slår han fast, og forklarer, at festivalen de seneste år har haft styr på de tekniske installationer. Derfor blev besøg prioriteret fra.

Samtidig står det klart, at Arbejdstilsynet aldrig kontrollerer frivilliges kompetencer.

"Ansvaret for, at frivillige, eksempelvis ved festivaler, er kompetente, det ligger entydigt hos festivalens ledelse eller arbejdsgiveren," forklarer han.

I går stod to frivillige holdledere fra tårnet, der var 31 meter højt, frem i TV Avisen på DR 1. De forklarede, at de udvandrede fra deres job, fordi de ikke kunne stå inde for sikkerheden ved tårnet.

De frivillige på helt ned til 18 år havde simpelthen ikke kompetencerne og evnerne til at udføre den krævende opgave med at holde fulde folk ude af tårnet, lød deres forklaring.

Det var Midt- Vestsjællands Politi, som godkendte sikkerheden ved tårnet før festivalgæsterne fik adgang til forlystelsen.

Men da efterforskningen stadig er i gang, har ordensmagten ingen kommentarer til de nye oplysninger, herunder hvorvidt de frivillige kompetencer indgår i efterforskningen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.