Døde flygtninge i kølebil ændrede Europa for en stund
Kølebiltragedie i Østrig for et år siden har ikke stoppet menneskesmugling. Nu foregår det bare i privatbiler.
Fundet af 71 migranter, der for et år siden blev kvalt af ildmangel i en lastbil, fik dengang den tyske kansler til at åbne grænserne for syriske flygtninge.
Fundet af 71 migranter, der for et år siden blev kvalt af ildmangel i en lastbil, fik dengang den tyske kansler til at åbne grænserne for syriske flygtninge. Foto: Ronald Zak/AP

Da østrigsk politi for et år siden fandt 71 døde migranter i lastrummet på en kølebil, sendte det chokbølger gennem Europa.

Landene åbnede i første omgang deres grænser for en strøm af mennesker på flugt fra krig og fattigdom, hovedsageligt fra Mellemøsten.

Samtidig satte politiet i både Østrig og andre steder hårdt ind mod de menneskesmuglere, der stuvede flygtninge og migranter ind i iltfattige lastbiler og tjente penge på krisen.

Men Østrig har hverken fået færre eller flere mennesker ind over grænserne i forhold til for et år siden.

Østrigske myndigheder vurderer, at der dagligt ankommer mellem 100 og 150 flygtninge eller migranter til landet. Det er nogenlunde samme antal, som der dagligt ankom for et år siden, umiddelbart inden lastbilen med de 71 lig blev fundet.

Den største forskel nu er ifølge Gerald Tatzgern, der leder Østrigs enhed mod menneskehandel, at kriminelle smugler færre mennesker ad gangen på grund af de skærpede grænsekontroller.

I stedet for varevogne og lastbiler bruger smuglerne i dag privatbiler for ikke at vække politiets opmærksomhed, forklarer Tatzgern.

Østrig har sat et loft for antallet af ansøgere i år ved 37.500 og overvejer også at introducere undtagelsestilstand til september for at kunne afvise migranter direkte ved grænsen.

EU har indgået en kontroversiel aftale med Tyrkiet for at holde migranter væk fra Grækenland, der sammen med Italien er hovedindgangen til Europa. Der er sat pigtrådshegn op, og grænser er eftertrykkeligt lukket igen.

Tiltagene har ført til et markant fald i antallet af mennesker, der kommer til Europa. Men eksperter advarer mod at tro, at flygtningekrisen er ovre. For mange steder sidder mennesker og håber på at komme til Europa.

- I absolutte tal er antallet af mennesker, der håber på at få asyl i Europa via den ene eller den anden rute, endnu højere end for et år siden, fordi der er flere konflikter, siger Gerald Tatzgern.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.