Dobbeltagent skal 25 år bag tremmer
Anna Chapman til venstre ses her under en tidligere retssag i New York. Arkiv Foto: Polfoto, (AP Photo/Elizabeth Williams) / POLFOTO
Den russiske agent Alexander Poteyev er fundet skyldig in absentia i forræderi og desertering mod en russisk spionring.

Dommen over den russiske dobbeltagent Alexander Poteyev ligner plottet til en kommende James Bond-film, men ikke desto mindre, så er det en sand historie.

Dobbeltagenten, der menes at skjule sig i USA, var en del af den russiske spionring med den rødhårede spion Anna Chapman i spidsen, der sidste år blev afsløret i USA, efter at de havde været under amerikansk efterretningstjeneste overvågning i flere år. Det skriver den engelske avis The Guardian.

Det var ham, der forrådte spionringen og fik dem alle fanget.

Både Chapman og Poteyevs kone, Marina, vidnede under retssagen i Moskvas militære domstol, hvor det kom frem, at Alexander Poteyev havde sendt en sms til sin kone, hvor han forklarede, at han ville forsvinde og starte et helt nyt liv.

Retssagen mod Poteyev, der har tilbragt mange år som officer i Ruslands udenlandske efterretningstjeneste (SVR), blev holdt i hemmelighed, men journalisterne fik lov i at høre rettens endelige dom.

"Poteyev deserterede og flygtede først til Hviderusland på sit udenlandsk pas, og derefter med hjælp fra den amerikanske særlige tjenester rejste han til Tyskland, og derfra til USA, hvor han gemmer sig den dag i dag," lød det fra retten..

Under retssagen identificerede Chapman Poteyev som en af hendes håndlangere.

Kilde: The Guardian