DMI advarer: Risiko for sort is på hjemturen juleaften
Pas på! Det kan ende galt i aften! Holger Madsen, Avisen.dk.
De danske veje kan være glatte juleaften på grund af såkaldt sort is, så kør forsigtigt hjem, advarer DMI.

Den hvide jul gik udenom Danmark i år, men sort is kan ramme de danske veje juleaften, når familier skal hjem med bilen fuld af gaver og trætte børn.

Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, advarer julegæster om glatte veje på grund af regn tidligere på dagen onsdag og en opklaring ud på aftenen, der sender temperaturen under frysepunktet.

- Det vil klare op i løbet af aftenen nordfra, og så falder temperaturen, som giver en risiko for isglatte veje, siger Klaus Larsen, vagtchef ved DMI, til Ritzau.

Selvom juleaftensdag har budt på temperaturen mellem tre og otte plusgrader, så kommer temperaturen ned mellem nul og tre graders frost i løbet af natten.

Først i Nordjylland og derfra sydover, som natten skrider frem. Da der er faldet regn i løbet af dagen, kan der være risiko for det farlige fænomen "sort is".

- Der er risiko for sort is, fordi alt det vand, som er kommet i løbet af dagen, kan fryse. Det kan give et ganske tyndt lag is på vejbanen, som er meget svært at se, fortæller vagtchefen.

Sort is opstår, når våde vejbaner fryser. Det er ekstremt glat og meget svært at se, fordi isen er klar og gennemsigtig, så vejbanen kan ses igennem den - deraf navnet sort is.

- Man skal tage højde for, at der kan være glat. Der er nok saltet på større veje, men på de små biveje kan der være rigtig glat, siger Klaus Larsen.

En 58-årig kvinde har onsdag eftermiddag mistet livet i en trafikulykke i Nordsjælland, hvor politiet mistænker sort is som årsag til ulykken.

Ulykken skete ved et skovområde på Nymøllevej sydøst for Lillerød.

- Der kan være tale om sort is, for den første patrulje, der nåede frem, fortalte, at der er meget glat, sagde vagtchef Steffen Østergaard tidligere til Ritzau.

/ritzau/