DMI advarer om vindstød af stormstyrke: Her kan de ramme

Forhøjet vandstand, sne, vindstød på op til 20 m/s og køretøjer der ikke må passere broer. De næste dages vejr bliver udfordrende.
Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Vindstød af stormstyrke har torsdag morgen godt fat i Thy og Mors, Vestjylland, Jammerbugt, Varde, Frederikshavn og Hjørring - eller med andre ord: Nordjylland og specielt den nordlige del af den jyske vestkyst.

Her skal borgerne være opmærksom på, at de kraftige vindstød kan risikere at hive tagsten af husene, knække store grene og vælte træer.

Vinden kan desuden drille trafikken og spærre tog- og vejstrækninger.

Således fraråder Vejdirektoratet kørsel med vindfølsomme køretøjer på flere broer rundt om i landet. Blandt andet på Sallingsundbroen på Rute 26, hvor vinden kan komme op over 29 m/s.

Også på Øresundsbroen, Svendborgsundbroen og Langelandsbroen frarådes kørsel med vindfølsomme køretøjer.

Årsagen til den kraftige blæst er et lavtryk, som er døbt Caroline af en britisk vejrtjeneste, skriver BT.

- Det lavtryk bevæger sig langsomt østover, og i forbindelse med det er der storm med vindstød af orkanstyrke på Færøerne, mens det hernede i Danmark giver en kraftig vind. I forbindelse med lavtrykket er der en koldfront, som skal passere os i løbet af torsdagen, og på forsiden af den front er der frisk vind til kuling, som på især Vestkysten kan give hård kuling med vindstød af stormstyrke, forklarer vagthavende meteorolog Janne Hansen ved DMI til avisen.

Janne Hansen forklarer, at DMI har udsendt to varsler: Et der gælder til klokken 17 på Vestkysten og ved Vadehavet, og et varsel, der gælder fra klokken 20 for Vestkysten og Nordjylland.

Vinden vil først kulminere lørdag, men den seneste prognose fra DMI viser, at vinden kortvarigt vil aftage i løbet af fredag, men vender kraftigt tilbage lørdag. Her er varslet for de samme områder som torsdag.

- Caroline kan tage lidt vinter med sig ned over landet, og det gør, at der stille og roligt hen over weekenden kan begynde at komme lidt mere hvidt i de byger, der bliver trukket ind over landet. Der kan være noget slud og lokalt sne i det, siger Janne Hansen til BT.

Udover kraftig blæst og mulige snedrys er der også risiko for forhøjet vandstand flere steder fra klokken tre natten til fredag.

Blandt andet i Esbjerg er der risiko for, at vandet stiger med mellem 2,30-2,40 meter over daglig vande, i Havneby ventes mellem 2,30-2,50 meter og i Vidå mellem 2,50-2,70 meter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.