Djøf-formand opfordrer til frivilligt arbejde under konflikt: Man kan samle skrald
Sara Gundelach Vergo er åben for ideen om, at medlemmer af Djøf laver frivilligt arbejde under en strejke. For eksempel ved at samle skrald eller hjælpe til i den lokale fodboldklub. Foto: DJØF Presse.
Konfliktramte medarbejdere kan gøre gavn ved at udføre frivilligt arbejde, mener fagforeningsformand. Det går imod den sag, som de offentligt ansatte kæmper for, mener gruppeformand i 3F.

Saml skrald i den lokale park eller tilbyd lektiehjælp til kvarterets unge. 

De offentligt ansatte skal bruge deres kræfter på frivilligt arbejde, hvis Danmark rammes af konflikt. Det foreslår formanden for Djøf Offentlig Sara Gundelach Vergo.

– Når man er i strejke eller lockout, så er man ikke ansat hos sin normale arbejdsgiver. Vi får altså en masse ressourcestærke mennesker ud i samfundet, og de har en masse kompetencer, de kan sætte i spil. Det kunne være, man kunne samle affald i den lokale park eller give lektiehjælp, siger Sara Vergo til Avisen.dk.

Hun understreger, at logikken bør være, at man gør sig gavnlig dér, hvor der er behov for at  løse et problem, der ellers normalt ikke bliver taget hånd om.

3F-formand køber ikke præmissen

Formanden for Den Offentlige Gruppe i 3F, Ellen Lykkegaard, mener dog ikke, at frivilligt arbejde vil gavne den nuværende konflikt. Det vil tage luften ud af den sag, som de offentligt ansatte kæmper for i disse dage, mener hun.

– Der bliver nævnt eksempler på noget, der rent faktisk er lønarbejde for andre mennesker. Jeg vil for eksempel meget gerne have mig frabedt, at folk – frivilligt og uden løn – går ud og holder strande og parker rene. Ellers bliver det ikke synligt for offentligheden, hvor vigtigt det rent faktisk er, at der er nogle offentligt ansatte, der dagligt går rundt og rydder op på offentlige grunde. Det er jo en del af det at være i konflikt. At man viser, at de offentligt ansatte løser nogle rigtig vigtige opgaver, der får vores velfærdssamfund til at løbe rundt, siger Ellen Lykkegaard.

Hun er af den overbevisning, at de danske fagforeninger i stedet bør have en fælles linje og være enige om, hvordan medlemmer skal forholde sig under en potentiel strejke.

– Jeg synes, vi denne gang har haft et rigtig godt sammenhold og samarbejde på tværs af de offentlige organisationer. Det vil jeg gerne have, vi beholder.

”Det handler om at gøre en forskel et andet sted”

Sara Gundelach Vergo understreger dog, at det handler om ikke at påtage sig job, som andre mennesker allerede udfører. Hun foreslår blandt andet, at man kan gøre sig nyttig i lokalsamfundet.

– Mange Djøf'ere er jurister og økonomer. Så det kunne være, man kunne give en hjælpende hånd til den lokale fodboldklub ved at kigge klubbens vedtægter eller budgetter igennem. Men jeg hverken kan eller vil definere, hvad der kunne være meningsfuldt for den enkelte medarbejder. De ved bedst selv, hvad de kunne have lyst til, siger Djøf-formanden.

Ellen Lykkegaard tager dog afstand fra sådan et forslag og foreslår, at man som medarbejder under en strejke skal prioritere sin energi og sine kræfter på anden vis.

– Man bør i stedet lægge sine kræfter i ens lokale fagforening. Det kan være, der er nogle forskellige aktiviteter, man kan udføre der. Det kan være, der er nogle bannere, der skal males og noget lignende. Jeg synes, at dét er langt vigtigere at bruge krudt på som offentligt ansat, siger hun.

Det er noget, som Sara Gundelach Vergo er enig i. Hun understreger dog, at det er vigtigt, at man som strejkeramt medarbejder gør sig nogle overvejelser om, hvor og hvordan man kan være til gavn for samfundet.

– Vi snakker om en konflikt, som jeg ikke tror bliver særlig langvarig. Og jeg tror heller ikke nødvendigvis, at der kommer til at være en masse frivilligt arbejde rundt omkring. Men det er signalet i det, der betyder noget. Det giver god mening, fordi Djøf'erne er mennesker, der bekymrer sig om samfundet. Og når de nu ikke kan gå på arbejde, så kan de gøre en forskel et andet sted.

via Listen To News