Er alle dine penge altid forsvundet den femte i måneden? Kommer du tit til at shoppe uden at have råd? Og lægger du altid ud for vennerne på caféen uden at få pengene tilbage?
Mange små vaner i hverdagen kan lænse din lommeuld. Hvis du vil komme de dårlige økonomiske vaner til livs, handler det først og fremmest om at opdage dem.
- Det er ofte den samme vane, som går galt for forbrugeren. Hvis man erkender det, kan man nemmere komme problemet til livs, siger Louise Skjødsholm, konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelet.
46 procent af voksne danskere over 18 år svarede i 2015, at de er "meget dårlige" til at holde styr på deres penge i en undersøgelse, som Penge- og Pensionspanelet lavede.
En af de mest almindelige dårlige vaner er at betale for abonnementer og medlemskaber, som man aldrig bruger, siger Susanne Arvad, uvildig økonomisk rådgiver i Arvad Finanshus.
- Der kan ligge en tur til New York gemt i de penge, man betaler til et fitnesscenter, man aldrig kommer i, siger hun.
Mange forbrugere er også slemme til at leve over evne først på måneden og suge på labben i de sidste uger.
- Når der står mange penge på kontoen, føler mange, at de har overblikket. Men det overblik mister man sidst på måneden. Vi anbefaler især unge, at man deler sit rådighedsbeløb op i månedens uger, hæver beløbene og bærer dem som kontanter. Det gør nemlig mere ondt at slå en 500-lap i stykker end at køre dankortet igennem, siger Susanne Arvad.
De store kvartalsmæssige eller halvårlige udgifter kan også nemt få budgettet til at skride for mange, siger Susanne Arvad.
- Det kan være en god investering at betale en lille smule mere for at kunne betale forsikringer, licens eller realkreditafdrag hver måned. Så har man en fast udgift og et fast rådighedsbeløb at forholde sig til, siger hun.
Hvis du har svært ved at lægge et budget, der holder, kan du finde et skema, der kan hjælpe dig på hjemmesiden www.raadtilpenge.dk.
- At lægge ud for vennerne på baren eller restauranten, men glemme at indkassere det, vennerne skylder dig.
- At shoppe de fede sko lige nu og her. Tag et billede af skoene, vent til i morgen og spørg dig selv: Vil jeg stadig gerne have dem?
- At ignorere din netbank, når du godt ved, at den er gal. Tilmeld dig en saldo-sms, så du ikke kan lukke øjnene for, hvor mange penge du bruger.
- At betale til fitness, velgørenhed og foreninger uden at have råd. Gå dine medlemskaber igennem.
- At leve over evne først på måneden. Beregn hvor mange penge du må bruge hver uge.
Kilder: Louise Skjødsholm og Susanne Arvad
/ritzau/FOKUS