Du skal huske at koge hyldebærrene, inden du spiser dem – eller kan du blive alvorligt syg.
Det er ved at være sæson for hyldebær, og for mange vækker hyldebærsuppen minder om den søde barndom.
Og der er rigtig god grund til at plukke hyldebær og have et forråd til det kolde efterår og vinter, som er lige om hjørnet. Hyldebær er nemlig rigtig, rigtig sunde – især for vores immunforsvar.
Her er otte tegn på, du har demens: Læs om faresignalerne her
- Bærrene har et højt indhold af C-vitaminer, og flere undersøgelser har vist, at deres indhold af de specielle flavonoider antocyanidiner virker forebyggende mod influenza. Flavonoiderne kan ændre på formen af stoffet hæmagglutinin. Det er det stof, som en virus bruger for at trænge ind i en celle. Når hæmagglutininen ændrer sin form, kan en virus ikke trænge ind, forklarer Rikke Goerlich, der er phytoterapeut og medlem af SØNDAG’s sundhedspanel.
Døjer du med åreknuder: Læs på Søndag.dk, hvad du kan gøre ved dem
Rå hyldebær er giftige
Der er dog også god grund til at indtage hyldebær, selvom man allerede er blevet syg.
- Hyldebær er et billigt, effektivt og forbyggende middel til at sikre sig, at influenza holdes fra døren. Skulle det alligevel lykkes for en virus at trænge igennem, vil hyldebærrene hæmme virussen i at formere sig, forklarer hun.
Man skal dog være lidt opmærksom omkring tilberedelsen af hyldebær. Hyldebær i rå form er nemlig giftige og kan udvikle cyanid, hvilket kan give en alvorlig omgang diarré og opkast. Derfor skal de have et opkog, inden du indtager de sunde bær.
Redaktionen, SØNDAG, Aller Media