Discipel for Scientology
Tro ? Et kursus i kommunikation fik jyske Otto Krog til at blive københavner og scientolog

Otte Krog ved godt, at han er med i en af Danmarks mest kontroversielle religiøse bevægelser. Han læser aviser lige som alle andre, og han har også læst kritiske artikler om Scientology. Han er bare ikke enig.»Mange menneskers syn på Scientology er fantastisk forkert. Folk aner ikke, hvad det er. Alt det dårlige, jeg hører, er forkert i mine øjne,« siger han.51-årige Otto Krog sidder i VIP-værelset i Scientologys europæiske hovedsæde i Danmark. På væggene hænger billeder af stifteren L. Ron Hubbard tæt, og der er pyntet op til jul med gran og kugler.Otto Krog har været scientolog, siden han drog til hovedstaden i 1975 for at redde sine to storesøstre ud af det, han dengang mente var en farlig sekt. I stedet blev han fascineret. Nu færdes han hjemmevant på de altid nyvaskede gulve i Scientologys hovedsæde. Han er OT3 – det vil sige, at han har taget så mange kurser, at han er nået til de højere hemmelige trin på den såkaldte Broen til Frihed.Men egentlig er Otto Krog en bonderøv fra Ljørslev på Mors ved Limfjorden. Hans forældre var medlemmer af den lokale grundtvig-koldske frimenighed, så Otto Krog og hans fem søskende fik en friere opdragelse end de fleste andre børn, som var fra Indre Mission.»Og vi lærte at tage fat. Jeg kørte traktor, da jeg var fire år gammel. Jeg høstede, passede køer og mugede ud hos grisene. Vi havde en god opvækst, men vi arbejdede meget. Og der var ikke megen tid til kærtegn,« siger han.Hver aften bad hans mor Fadervor med ham, men i lille Ottos liv fyldte religion ikke særlig meget.»Jeg kan huske, at jeg én gang bad til Gud. Da var min lillebror og jeg kravlet op i bilens bagagerum, og låget var klappet i. Vi råbte længe efter hjælp, og så bad vi til Gud. På et tidspunkt kom der hjælp. Min lillebror og jeg takkede Gud i flere dage, men vi glemte jo hurtigt det hele igen,« fortæller han.

Dansk i stedet for jysk

Da det blev tid til realeksamen og gymnasium, var hippierne også blevet moderne i den nærmeste store by Nykøbing Mors. Otto Krog havde selv travlt med at lære at tale dansk i stedet for jysk, men efter at have kigget på de langhårede klassekammerater i nogle år, lod han også lokkerne vokse, smagte en pibe hash og blev bysnude og intellektuel venstresocialist. »Men jeg hjalp stadig til på gården, og det var dejligt at provokere naboerne med at køre traktor iført hippiehat,« siger han.Samtidig var Otto Krogs to ældre søstre blevet scientologer. De havde købt kommunikationskurser af en scientolog, som solgte dem på Strøget, og kurset havde overbevist dem. Otto Krog undersøgte sagen hjemme i Jylland og blev meget bekymret. »Jeg læste jo kritikken i aviserne, og så tog jeg til København for at redde dem,« fortæller han.Søstrene fik ham til selv at tage kurset, så han i det mindste vidste, hvad han talte om. Og efter tre ugers undervisning, syntes Otto Krog faktisk, at livet gik ret godt. Han var ikke længere så genert over for pigerne, som han var før. Han var gladere og gik med rank ryg. Så tog han et kursus mere.Han oplevede ind imellem, at der var kritik af Scientologys metoder, og at han måtte forsvare sit valg.»Jeg synes ikke, at jeg er hjernevasket. Jeg tænker selv. Det er faktisk det, scientologer lærer folk – at tænke selv,« siger han.Otto Krog synes, at Scientology gør hele livet indlysende: Mennesket er en sjæl, som har eksisteret i tidligere liv og fortsætter med at leve videre, selvom kroppen dør. Vores underbevidsthed er hukommelse fra tidligere liv. Vores skyggesider er traumer fra katastrofer i tidligere liv, og Scientologys åndelige vejledning – auditering – kan hjælpe mennesker ud af traumerne til frihed.

Fuldtid for Scientology

I otte år var han fuldtidsmedarbejder i Scientology. Han solgte kurser, han blev uddannet såkaldt auditor for at hjælpe andre scientologer, han tjente ganske få penge, giftede sig med en anden scientolog og fik to børn.»Vi blev også skilt, og jeg har derefter været gift med en anden scientolog. Det ægteskab er også slut nu. Det er ikke god reklame, men det er altså ikke Scientologys skyld. Vi er alle sammen stadig scientologer,« siger han.I dag lever Otto Krog alene. Han tjener sine penge som selvstændig, men han brænder ikke for sit lille viceværtfirma. Han brænder derimod for Red Sjælen – hans egen lille forening, som han har stiftet for at redde verden.»Vi skal skabe en ny civilisation. Himmerige på jord. Og vi skal starte med os selv og næstekærligheden og alt det dyre,« siger han.Otto Krog render naturvidenskabelige fakulteter på universiteterne på dørene. Han forsøger at komme ind på folkeskoler for at undervise i Scientologys vej til lykke, buddhistiske leveregler, de ti bud og menneskerettigheder. Han prøver at samle forskellige religioner for at redde verden. »Andre bruger penge på dyre biler og rejser. Det går jeg ikke op i. Jeg vil hjælpe mennesker, og det ved jeg, at jeg har været i stand til at gøre rigtig mange gange,« siger han.Otto Krog vil ikke sige, hvor mange penge han har brugt på kurser, men han vil gerne indrømme, at han planlægger at bruge flere.Kritikken af Scientology har han lavet sin egen forklaring på.»De store kritikere er tidligere scientologer, som var så rabiate, at Scientology måtte smide dem ud. Så blev de vrede. Det er min forklaring, og derfor kan jeg leve med det. Der sker selvfølgelig ting i Scientology, som jeg korser mig over, men jeg kan ikke tage ansvar for andres handlinger,« siger han.Nu er det jul, men Otto Krog er ikke med ved Scien­tology s juletræ.»Det sker, at jeg går i en folkekirke juleaften, men jeg går aldrig hos Scientology. Jeg holder traditionel jul. I år har jeg været sammen med min ekskone og vores to børn på seks og otte år. Vi har spist flæskesteg og and.«