Blogindlæg Direktør: Banken skal IKKE grine hele vejen ned til banken!

Jonathan Løw er iværksætter, foredragsholder og rådgiver indenfor innovation, iværksætteri og ledelse. Du kan følge Jonathan Løw’s arbejde på LinkedIn og Facebook.

"SOMETHING IS rotten in the state of Denmark”, siger Marcellus to Horatio i Shakespeare-skuespillet “Hamlet”, men i disse måneder bør vi erstatte ’Denmark’ med ’Europe’.

Der er nemlig noget pilråddent i gang, og bag det står nogle af de største banker. Det er de samme banker, som medvirkede til finanskrisen for 10 år siden, og det er de samme banker, som politikerne holder hånden under, hvis de kommer ud i en krise og risikerer at måtte lukke.

DER ER imidlertid en ganske simpel løsning på en del af problemet: Lad bankerne gå konkurs som enhver anden virksomhed vil gøre, hvis den ikke opfører sig ansvarligt eller etisk korrekt.

Jeg er helt med på, hvorfor vi som nationer hidtil har ønsket at redde bankerne fra at gå konkurs. Det går ud over helt almindelige mennesker, men paradoksalt nok går det tilsyneladende endnu mere ud over de selvsamme helt almindelige mennesker at holde bankerne i live!

De eneste, der griner hele vejen ned til banken, er banken selv!

I AFTEN sender Danmarks Radio dokumentaren ”Mændene, der plyndrede Europa”. Dokumentaren afslører, hvorledes et netværk af banker, aktiehandlere og topadvokater har trukket milliarder ud af Europas statskasser gennem bedrageri og spekulation med udbytteskat.

Alene de fem hårdest ramte lande har mistet mindst 410 milliarder kroner tilsammen, og metoden har været både kompleks og ubehageligt enkel på samme tid:

  1. Bank X finder sammen med ekspertrådgiverne et hul i skattereglerne.
  2. Bank X køber aktier i store virksomheder, og når det går godt for disse virksomheder, så sælger man aktierne igen.
  3. Imidlertid laver man inden da en udenlandsk fond og sælger aktierne til denne fond, der så sælger aktierne.
  4. På den måde slipper man for at betale skat, da udenlandske fonde ikke skal betale udbytteskat. Det betyder, at statskassen betaler pengene tilbage til banken, for det skal de ifølge loven.
  5. Herefter sælges den samme aktie videre til endnu en udenlandsk ejer. Begge kræver de nu penge tilbage fra skat, og selvom banken kun har betalt udbytteskat én gang, så får den dem mange gange igen.
  6. Endelig gentager man så denne procedure på tværs af Europa og får statskasser i hvert enkelt land til at betale den samme skat tilbage igen og igen.

DENNE FORM for spekulation med udbytteskat har i Danmark kostet helt almindelige danskere minimum 12,7 milliarder kroner. Formentlig mere.

Det kvalmende er, at det er udført af de banker, vi samtidig som skattebetalere har medvirket til at redde fra at gå nedenom og hjem.

Som selvstændig iværksætter finder jeg det endnu mere absurd, da jeg i mine mindre selskaber skal bruge ganske mange penge hvert år på at sikre mig, at hvert eneste bilag er i orden samt betale en revisor for at sikre, at alting stemmer ned til sidste krone. Det koster rigtig mange tusinde kroner, og jeg får ingenting igen for den investering.

JEG LØBER samtidig hver dag den fulde risiko, og banken kræver alt, hvad jeg ejer, i garanti, hvis jeg måtte gå ned med min forretning. Altså har jeg hånden 100% på kogepladen.

Hvad angår banken – tjoh: Den udnytter så skattehullerne, fordi den har råd til at betale kyniske specialister til at finde smuthullerne. Og hvis den skulle komme i uføre, så bidrager du og jeg til, at den alligevel ikke risikerer noget som helst i sidste ende.

Det er i sandhed råddent. Pilråddent. Vi skal ikke længere holde hånden under det. Det skal straffes benhårdt, og vi skal i fællesskab finde alternative metoder, hvorpå vi undgår at miste vores hårdt optjente penge, hvis en bank måtte gå nedenom og hjem. Fredningen af bankerne skal være slut - nu!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.