Salmonella ved er en fjende i ethvert køkken. Og fjerkræ skal gennemsteges, og når man laver salater, så skal der bruges et andet skærebræt end det, du lige har brugt til det ferske kød. Så langt så godt.
Men hvad med de "uskyldige" tørrede krydderier, ingen fare der, vel? Eller?
– Krydderier kan være mere eller mindre kontaminerede med både bakterier og bakteriesporer – altså bakterier i hvilestadium – som overføres til krydderierne i forbindelse med høst, tørring eller efterfølgende håndtering, fortæller dyrlæge Inge-Lis Kyllesbæk fra Fødevarestyrelsen, til Ritzau.
Vælg det dyre krydderi
Hun forklarer, at hvis krydderierne blandes, er der også en potentiel risiko for, at der kan overføres bakterier og bakteriesporer. Det er dog primært i forbindelse med fremstillingsprocessen, at der kan være en hygiejnerisiko. Inge-Lis Kyllesbæk opfordrer derfor til at gå efter god kvalitet.
Når man vælger krydderier af en god kvalitet, vil de sandsynligvis være af en bedre mikrobiologisk kvalitet, forklarer hun.
Men du kan altså være uheldig, at partier af krydderier kan være kontamineret med salmonella eller bakterier. Så skal man sikre sig, at de bliver slået ihjel under madlavningen. Salmonellabakterier kan nemlig opformere sig under de rette betingelser.
– Det kan de, hvis det kontaminerede krydderi indgår i en fødevare eller ret, der ikke varmebehandles, og hvor de rigtige vækstbetingelser er til stede – det vil sige fugt, stuetemperatur og næringsstoffer, siger Inge-Lis Kyllesbæk.
Vær opmærksom på oregano
Der er også en risiko for, at krydderier kan indeholde andre planter fra høstningen. Det gælder særligt krydderier, der fremstilles af grønne blade - som oregano. Her kan det som forbruger være noget nær umuligt at se forskel på krydderier og ukrudt.
– Hvis man køber et blomkålshoved, er man jo ikke i tvivl om, hvad man får med hjem, men når det er tørret og findelt plantemateriale, er det ikke til at se, siger Pelle Thonning Olesen, som er seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet.
En ting er, at du betaler for ukrudt i stedet for smagfulde krydderurter. Men ukrudtsplanterne kan faktisk også indeholde de naturlige giftstoffer pyrrolizidin-alkaloider - også kaldet PA. Og den kedelige nyhed er, at de potentielt kan virke kræftfremkaldende.
– Der bliver gjort ganske betydelige fund ikke mindst i oregano, siger Pelle Thonning Olesen og tilføjer:
– Der har pudsigt nok også været fund i spidskommen, selv om det er et frø. Men der kan måske komme frø fra andre planter med, og hvis det er frø fra PA-holdige planter, vil det kontaminere partiet. Der har været en del fund i tørret persille og tørret løvstikke i Tyskland, fortæller han til Ritzau.