Dine høje krav til kærlighed kan være forsvarsmekanisme
Par holder i hånd Colourbox/Free
Det er ikke nødvendigvis bare kræsenhed, der er på spil, hvis du stiller tårnhøje krav til kærligheden. Det kan være en måde at passe på dig selv.

"Dur ikke. Væk!".

Lyder den gamle linje, som prinsessen i H.C. Andersens eventyr "Klods Hans" ytrer gang på gang, når en potentiel frier gør kur til hende, bekendt?

Ville dine venner og familie måske endda sige, at det er en lignende strategi, der gør sig gældende i dit datingliv?

Så er du måske også blevet beskyldt for at være for kræsen på datingmarkedet. Men så simpelt er det ikke nødvendigvis. Det fortæller Katrine Axholm, som er selvstændig parterapeut.

- Det kan være en forsvarsmekanisme, hvis man stiller så høje krav, at hvis man for eksempel ikke kan lide den andens sko, så er han eller hun dømt ude, siger parterapeuten.

Hun forklarer, at man kan stille så høje krav til kærligheden, at det er nærmest umuligt at finde en person, der kan leve op til dem - og at det kan være en ubevidst måde at sabotere sit eget kærlighedsliv.

- Hvis bare man sørger for at sætte kriterierne så højt, at ingen kan opfylde dem, så er det i hvert fald ikke ens egen skyld - man fandt bare ikke nogen, der passede. Så slipper man for at kigge på sig selv, siger Katrine Axholm.

Psykolog Jesper Bay-Hansen anbefaler også, at man pakker tjeklisten langt væk, hvis den drejer sig om, at man vil have en kæreste, der har den rigtige højde, øjenfarve eller hårfarve.

Men hvis det handler om, hvilken type parforhold man ønsker at indgå i, er der ikke noget i vejen med at stå fast på sine behov, slår han fast.

Katrine Axholm tilslutter sig, at man ikke skal smide alle sine krav ud af vinduet og gå med på hvad som helst.

For der er som udgangspunkt ikke noget i vejen med, at man stiller høje krav til en partner, fordi man er grundig med at finde en person, man passer sammen med.

Det handler bare om at blive bevidst om, hvorfor man stiller høje krav. Hvis det drejer om, at man har ambitioner med sit parforhold, er det ikke nogen dårlig ting, understreger parterapeuten.

- Det vigtige er at finde ud af, om det, at man stiller høje krav, har til formål at skåne en selv for at blive afvist eller forladt, forklarer hun.

Psykolog Jesper Bay-Hansen forklarer, at der også stor forskel på, hvor let man forelsker sig.

- Dem, der har lidt sværere ved at forelske sig, er ofte nogle, der gør sig flere tanker om, hvordan deres kommende kæreste skal være, siger Jesper Bay-Hansen og tilføjer:

- Der er også forskel på, hvor hurtigt man føler sig tryg ved og har tillid til et andet menneske.

/ritzau fokus/

Af Anna Raabæk/ritzau fokus/