DI advarer Hedegaard mod CO2-kvote-udspil
Dansk Industri opfordrer EU-Kommissionen og til at tænke sig godt om, før de reducere antallet af CO2-kvoter.

Dansk Industri (DI) vender tommelfingeren nedad overfor et juridisk udspil fra klimakommissær Connie Hedegaard og resten af EU-Kommissionen.

Det skal bane vejen for, at der bliver udbudt færre CO2-kvoter, når næste bortauktionering i kvotesystemet begynder fra 1. januar 2013.

- Der er derfor ikke noget, der taler for, at kvotemarkedet ikke fungerer, siger energi- og klimapolitisk chef i DI Troels Ranis i en kommentar.

Han opfordrer EU-Kommissionen og medlemslandene til at tænke sig godt om, før de udformer og vedtager forslaget om at reducere antallet af CO2-kvoter.

EU's kvotesystem fungerer på den måde, at virksomheder, der sparer på energi og CO2-udledning, kan sælge overskydende kvoter til andre, som udleder flere klimagasser, end de er blevet tildelt.

Det nye udspil går i al korthed ud på at klargøre, at EU-Kommissionen har ret til at holde CO2-kvoter tilbage en tid for at undgå, at markedet bliver oversvømmet, og prisen styrtdykker. Det skal inden nytår godkendes af EU-Parlamentet og medlemslandene.

- Hvis kvoteprisen er meget lav, bliver det billigere at forurene, og så er der ikke lige så god grund til at finde på mere energieffektive løsninger, siger Connie Hedegaard.

Men kvoteprisen er langtfra det eneste der har betydning for, at der investeres i en effektivisering af energiforbruget, understreger Troels Ranis.

- Kvotesystemet står ikke alene. Der sker en indsats for grøn omstilling på flere fronter, og her har danske virksomheder mange løsninger at tilbyde, siger Troels Ranis.

- Situationen med de lave priser for CO2-kvoter er et udtryk for, at den europæiske økonomi og industri er i knæ. Prisen på CO2-kvoterne afspejler den økonomiske krise, som jo betyder, at der udledes mindre CO2, siger han.

Kvoteprisen er røget ned i nærheden af 50 kroner for at udlede ét ton CO2, hvor den ifølge eksperter burde være fire til seks gange højere.

/ritzau/