DF vil fjerne fedtafgift sammen med sukker
DF er villig til at strække sig langt for at få fjernet fedt- og sukkerafgifter. EL advarer mod forligsbrud.

Dansk Folkeparti erklærer sig "hellere end gerne" villig til at deltage i forhandlinger, som kan fjerne den udskældte sukkerafgift, og partiet er villig til at strække sig "rigtig langt" for at få lande en aftale.

Den melding kommer, efter at De Radikales skatteordfører, Nadeem Farooq, i fredagens udgave af Politiken lægger op til, at aftalen, som regeringen har indgået med Enhedslisten, bliver "begravet", allerede før den bliver indført.

- Jeg synes det er utroligt glædeligt, at regeringen vil lægge sukkerafgiften i graven, fordi de har fundet ud af, at den er utrolig skadelig for Danmark, og stort set umulig at implementere på en fair måde, siger Dansk Folkepartis skatteordfører, Dennis Flydtkjær.

Han opfordrer til, at fedtafgiften, der blev indført sidste år, også tages med i forhandlingerne.

- Det er en utrolig vigtig sag for DF at få afskaffet sukker- og fedtafgiften, så derfor vil vi strække os rigtig langt i forhandlingerne, for at komme vi kan komme i mål, siger han i en kommentar.

Selvom Dansk Folkeparti altså vil gå langt for at finde en alternativ finansiering, så slår Enhedslisten fast, at der vil være tale om forligsbrud, hvis regeringen går uden om partiet i forsøget på at lande en ny aftale.

- Derfor kan den ikke droppes og erstattes af en anden skat, uden at dette sker i en aftale med Enhedslisten, siger gruppeformand Per Clausen i en kommentar.

- Vi medvirker gerne til både at droppe sukkerafgiften og afskaffe fedtafgiften, men det er afgørende for os, at det bliver de rigeste danskere, som kommer til at finansiere det hul i statskassen, som opstår ved at fjerne disse afgifter, siger han.

Både Venstre og Konservative har været kritiske over for sukkerafgiften og fedtafgiften.

Men partierne afviser i Politiken, at man kan finde de 2,5 milliarder kroner, som staten står til at få ind på de samlede afgifter, ved at hæve bundskatten, som regeringen angiveligt har lagt op til.

/ritzau/