DF vil bremse indvandring fra Østeuropa
Dansk Folkeparti vil sætte en stopper for den rekordstore indvandring af arbejdskraft til Danmark fra Østeuropa. Regeringen afviser at stramme østaftalen og efterlyser flere gæstearbejdere i Danmark.

Der er alt for mange udenlandske hænder ved de danske samlebånd.

Det mener Dansk Folkeparti, som vil forsøge at presse regeringen til at stramme den såkaldte østaftale, som fra maj 2004 har givet arbejdere fra de nye EU-lande mulighed for at arbejde i Danmark.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at indvandringen af arbejdskraft til Danmark sætter rekord i 2006 med omkring 20.000 gæstearbejdere.

»Det er vanvittigt, at det vælter ind over den danske grænse med arbejdskraft, mens vi har mere end 100.000 arbejdsdygtige mennesker uden for arbejdsmarkedet herhjemme. Derfor må regeringen tage alle midler i brug for at stramme op på østaftalen,« siger Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted. Han foreslår en forlængelse af den overgangsordning, der udløber i 2009, som sikrer, at alle udlændinge ansættes på danske vilkår.

Men det forslag afvises blankt af regeringen.

»Det kan vi simpelthen ikke på grund af EU-reglerne, og det ved Dansk Folkeparti udmærket godt. Vi mener tvært imod, at vi har brug for at lempe aftalen, så vi kan afhjælpe den akutte mangel på arbejdskraft herhjemme,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg.

Ifølge Jyllands-Posten overgår den aktuelle indvandring af arbejdskraft til Danmark den seneste større bølge af indvandring af arbejdskraft i 60’erne og 70’erne. De fleste af de udenlandske arbejdere stammer fra de nye EU-lande i Østeuropa. Alene 7.000 polakker kom i 2006 til Danmark for at arbejde.

I Dansk Folkeparti mener man, at indvandringen af arbejdskraft gør det sværere for danske ledige at komme ud på arbejdsmarkedet igen.

»Hvis regeringen kom med en seriøs plan for at få alle de arbejdsdygtige danskere tilbage på arbejdsmarkedet, så havde vi ikke behøvet at åbne vores grænser på vid gab,« siger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted.

Men der arbejdes allerede på højtryk for at få de ledige danskere ud på arbejdsmarkedet, og en opbremsning af arbejdskraft vil gå ud over den danske økonomi, mener regeringen.

»Hvis vi sætter alle hjul i stå og bremser den danske industri, fordi vi ikke har arbejdskraft nok, vil det ramme dansk økonomi hårdt. Der er jo ingen ledige håndværkere eller læger herhjemme, og vi kan ikke trylle en ufaglært arbejder om til en læge. Derfor er det helt nødvendigt, at vi får mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark på ordentlige vilkår,« siger Jens Vibjerg.