DF og regeringen i åben krig
Den slagne forbrugerminister Lars Barfoed (K) kalder Dansk Folkeparti for hyklere og populister. Bendt Bendtsen kalder DF?s handlinger for et angreb på regeringen. Pia Kjærsgaard afviser.

Krisen om forbrugerminister Lars Barfoed (K) kaster nu regeringen ud i sin hidtil største krise med sit eneste støtteparti, Dansk Folkeparti.

Lars Barfoed kalder Dansk Folkepartis beslutning om at fælde ham som hyklerisk, og på hans pressemøde sent onsdag aften beskyldte han Dansk Folkeparti for at være et populistisk parti, der løber blindt efter folkestemningen. Alligevel valgte han at forlade posten på Dansk Folkepartis ordre.

Den konservative formand Bendt Bendtsen har valgt at støtte Lars Barfoeds udtalelser og mener, at Dansk Folkeparti direkte har angrebet regeringen.

»Jeg står uforstående over for, at Dansk Folkeparti har truffet denne beslutning. Jeg vil betegne det som et angreb på den borgerlige regering i en tid, hvor der ikke er behov for det. I en tid, hvor oppositionen sejler. Der er ingen tvivl om, at det er en belastning for regeringssamarbejdet,« siger Bendt Bendtsen i sit hårde angreb på Dansk Folkeparti, som han mener har bedrevet klapjagt på hans minister.

Dermed er ikke bare forholdet mellem Dansk Folkeparti og de konservative det mest krigeriske nogensinde. Bendt Bendtsen har også trukket Venstre med ind midt på scenen.

Tidligere onsdag aftenen afviste Venstres politiske ordfører Troels Lund Poulsen at forholdet til Dansk Folkeparti var smadret. Men med Bendt Bendtsens udtalelser bliver statminister Anders Fogh Rasmussen nødt til at slutte sig helt eller delvist til Bendt Bendtsens kritik. Alternativt vil han holde sin konservative regeringspartner for nar.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, afviser, at hun har udført et angreb på regeringen. Hun mener imidlertid, at Bendt Bendtsen og Lars Barfoed har tabt deres hoveder.

»De er åbenbart meget ophidsede, og det synes jeg ærligt talt er uprofessionelt. Jeg tror bare, at vi skal sige god juleferie og så møde op igen efter nytår mere afslappede og glade,« siger Pia Kjærsgaard, der betegner fyringen af Lars Barfoed som en forretningsmæssig handling, der ikke er kan tolkes som et angreb på nogen som helst.

»Hvis dette havde været et angreb på regeringen, så tror jeg nok, at statsministeren havde taget en anden konsekvens af det. Det var bare en nødvendig handling, og jeg håber, at Bendt Bendtsen falder ned og slapper lidt af,« siger Pia Kjærsgaard.

Hun holdt i foråret et forsoningsmøde med Bendt Bendtsen efter den første omgang med kritik og kaos omkring Lars Barfoed. Her skulle de to partiledere forsøge at tale sig til rette efter påsketruslerne mod Lars Barfoed og samtidig blive gode venner efter, at Bendt Bendtsen ikke havde taget behørigt afstand fra i fremtiden at skifte Dansk Folkeparti ud med de radikale. På spørgsmålet om Pia Kjærsgaard føler, at der er behov for et nyt forsoningsmøde siger hun:

»Det kan vi jo ikke bliver ved med.«